IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха възходящо работната седмица

Секторът на суровините единствен се озова на червена територия на Стария континент

20:19 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси записаха силен ръст в петък наред с други глобални пазари след разпродажбата на акции в началото на седмицата, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши търговията с повишение от 1,2%, а автомобилният сектор прибави 1,9% към стойността си и поведе ръстовете, а секторът на суровините единствен се озова на червена територия, изтривайки 1%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 1,15% до ниво от 7043,61 пункта. Германският DAX е нагоре с 1,43% до равнище от 15 416,64 пункта. Френският CAC 40 постигна ръст от 1,54% и завърши седмицата на ниво от 6385,14 пункта. 

Пазарите в Европа последваха силното представяне на тези в Азиатско-Тихоокеанския регион, където японският индекс Nikkei 225 поведе ръстовете в региона. На Wall Street основните индекси започнаха сесията с ръст в петък, но все пак са напът да запишат скромни загуби за седмицата, тъй като опасенията от инфлация подкопаха нагласите.

Волатилността на пазара тази седмица беше засилена от скока с 4,2% на индекса на потребителските цени в САЩ през април, най-бързия му годишен ръст от 2008 г. насам, който породи опасения, че Федералният резерв може да бъде принуден да затегне благоприятната си парична политика.

Обратно в Европа британският премиер Борис Джонсън заяви, че правителството е обезпокоено от нарасналото предаване на новия вариант на COVID-19, установен за първи път в Индия, и посочи, че нищо не може да се изключва в потенциалните усилия за ограничаването му.

На корпоративния фронт най-големият акционер на UniCredit BlackRock е гласувал срещу възнаграждението на главния изпълнителен директор на италианския кредитор Андреа Орсел миналия месец, предаде Ройтерс. То превърна Орсел в един от най-високоплатените банкови ръководители в Европа.

Италианската инфраструктурна компания Atlantia обяви нетна загуба за първото тримесечие и потвърди, че ще вземе решение за продажбата на мажоритарен дял в подразделението си за магистрали до 11 юни.

Книжата на Man Group поскъпнаха с 4,9% и изстреляха компанията до върха на Stoxx 600, след като Credit Suisse повиши целевата си цена.

Commerzbank поведе широко рали сред банките с ръст на цената на акциите от 3,7%, след като Independent Research и Morgan Stanley повишиха целевата си цена.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на люксембургската компания InPost и шведската Nibe Industrier поевтиняха с по около 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още