IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ са постигнали споразумение за митата върху металите

Резолюция може да бъде обявена още в понеделник, посочват източници на Bloomberg

09:46 | 15.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще обяви, че е постигнала примирие в спора си с Европейския съюз за митата върху металите. Това означава, че някои емблематични продукти от САЩ, като бърбъна например, ще бъдат пощадени от удвояване на налозите за внос в блока от следващия месец.

Резолюция може да бъде обявена още в понеделник, посочват източници на Bloomberg, пожелали анонимност

Става въпрос за наболелия спор около двустранните мита, започнал през 2018 г. по време на тогавашния американски президент Доналд Тръмп, когато неговата администрация въведе налози върху стоманата и алуминия заради опасения за националната сигурност. ЕС отвърна на мярката и от 1 юни трябва да влезе в сила удвояване на митата за редица вносни стоки от САЩ до 50%.

В рамките на споразумението с администрацията на Байдън ЕС няма да увеличава митата и двете страни ще започнат диалог за свръхкапацитета при стоманата, посочват запознатите.

В миналото Брюксел предлагаше да се премахнат всички мита между двете страни за шест месеца, докато текат преговори за дълготрайно решение.

Според източниците се водят преговори за евентуалното пълно премахване на митата, но все още няма готовност това да стане.

Говорител на службата към американския търговски представител и министерството на търговията не са отговорили на запитване за коментар.

Джо Байдън ще участва в среща на върха ЕС-САЩ в Брюксел следващия месец, което ще е и първото му международно посещение като държавен глава. От Белия дом вече заявиха, че една от обсъжданите теми на визитата ще е именно търговското сътрудничество.

Бившият държавен глава Доналд Тръмп наложи 25-процентни мита върху стоманата и 10-процентни върху алуминия през март 2018 г., оправдавайки хода с притеснения за националната сигурност на страната. Някои държави, като Бразилия и Южна Корея, успяха да постигнат сделки за предотвратяване на налозите, а впоследствие Тръмп се отказа от тези за Канада и Мексико. Но за по-голяма част от останалия свят мярката продължава да е в сила.

В отговор ЕС обяви, че налага мита върху някои от най-емблематичните американски стоки, като моторите Harley-Davidson Inc., дънките Levi Strauss & Co. и бърбъна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още