IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН с ново заседание заради насилието между Израел и Газа

В редица градове по цял свят се проведоха пропалестински демонстрации

09:56 | 16.05.21 г. 1
<p>
	Пропалестинска демонстрация в Лос Анжелис.&nbsp;<em>Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT</em></p>

Пропалестинска демонстрация в Лос Анжелис. Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT

Съветът за сигурност на ООН ще проведе виртуално заседание днес по въпроса с увеличаващото се насилие между Израел и палестинците. 

По-рано тази седмица генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и руският президент Владимир Путин отправиха съвместен призив за спиране на нападенията между Израел и палестинците. Редица международни лидери изразиха загриженост от израелските въздушни нападения, при които загинаха десетки палестинци, сред които много деца.

Хиляди протестираха в Северна Америка и в много европейски държави в подкрепа на Газа, съобщава БНР.

Гутериш е "дълбоко обезпокоен" от цивилните жертви в Ивицата Газа, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от "Франс прес". Реакцията идва, след като израелската авиация нанесе в събота въздушни удари по сграда, в която са се намирали регионални офиси на международни медии. Говорителят допълни, че генералният секретар е "обезсърчен" от увеличаващия се брой цивилни жертви, включително от смъртта на деца, причинена от вчерашните израелски въздушни нападения. 

Сред тези медии е и американската информационна агенция „Асошиейтед прес“, чийто директор Гари Пруит заяви в изявление днес, че "е избегната ужасна загуба на живот чрез евакуация на работниците навреме".

Срутването на кулата Ал Джалаа, където бяха разположени и офисите на мрежата и на „Ал Джазира“ и други медии, бе заснета на живо от множество международни телевизионни мрежи, включително тези, които до днес излъчваха от там.

Според израелската армия, сградата "съдържа военни активи, принадлежащи на военното разузнаване" на ислямисткото движение „Хамас“.

"Генералният секретар напомня на всички страни, че всяко безразборно нападение срещу цивилни и медийни структури нарушава международното право и трябва да се избягва на всяка цена", каза още Дюжарик в изявлението. 

По-рано редица международни лидери също изразиха сериозната си загриженост от израелските въздушни нападения, при които загинаха десетки палестинци, сред които много деца.

Американският президент Джо Байдън проведе телефонни разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас с цел намаляване на напрежението в конфликта между двете страни. В Израел в събота пристигна американският пратеник за Близкия Изток - Хейди Амр, за да преговаря за спиране на насилието.

В редица градове по цял свят се проведоха пропалестински демонстрации. Поводът беше не само ескалацията на конфликта в Газа, но и денят Накба - на този ден през 1948-ма година е основана държавата Израел. До сблъсъци между полиция и демонстранти се стигна в Атина и в Париж, където демонстрацията беше забранена от властите. В Берлин пък бяха извършени арести за неспазване на проивоепидемичните мерки.

"Прекарахме много тежка нощ", разказа пред Bloomberg Сауд Абу Рамадан.

"Аз съм на 57 години и съм преживял войни като тази през 1967 и 1973 г., четири операции в палестинските територии и три военни офанзиви на Израел в Ивицата Газа от 2007г. Снощи бе най-лошата, която съм преживявал досега", казва Сауд Абу Рамадан.

"Живея в западната част на Газа сити и само на няколко стотин метра на изток, на запад и на юг от моя блок паднаха над 50 бомби. Чух над 50 експлозии вкъщи. Не само ги чувах, а цялата къща се тресеше. Беше като земетресение. Както ви казах, това беше най-силният въздушен удар и бомбардировки в Газа, които съм преживял".

"Потърсих кои са обектите, които бомбардират през нощта и рано тази сутрин. Научих, че 3-4 сгради са били бомбардирани и изравнени със земята. Попитахме нашите източници, медици и свидетели и те ни казаха, че има много цивилни, погребани под руините на разрушените сгради", разказа още Сауд Абу Рамадан.

"Надеждата е, че сега и двете страни – в Газа и Израел искат да се постигне примирие, защото и двете страни понесоха цивилни жертви – в Ивицата Газа, и в Израел. Те усещат най-силно ескалацията на напрежението".

"Затова се надявам политиците – израелският премиер Бенямин Нетаняху и лидерите на Хамас, да постигнат скоро примирие чрез посредничество".

"Обикновено при предишните военни офанзиви на Израел в Газа, Катар, ООН и Египет се включваха и успяваха да убедят двете страни да постигнат примирие, за да избегнат още трагедии, смърт и разрушения сред цивилното население", посочи Сауд Абу Рамадан.

"Сега всички знаци сочат, че все още сме далеч от примирие между двете страни. Явно Израел има списък с цели и все още продължава да ги преследва – това са въоръжените групировки в Газа. Никой не знае кога този списък с цели ще бъдат изчерпан", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Еми спрете да пускате ракети и другите ще спрат :) После ще се разберете за нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още