IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литовският финтех Finolita се разследва заради прехвърляне на пари на Wirecard

Около 100 млн. евро са трансферирани към Ян Марсалек, който се издирва от Интерпол, компанията е получила и други плащания по съмнителни фактури

14:53 | 17.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: MIchaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: MIchaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Прокурори подозират, че литовска компания за разплащания е била използвана, за да открадне повече от 100 млн. евро за седмици от Wirecard преди фалита на германската компания, съобщава FT. Част от парите са насочени към бившия шеф на германската група, който в момента се издирва, Ян Марсалек.

Wirecard фалира през лятото на миналата година, след като стана ясно, че 1,9 млрд. евро липсват от баланса на компанията. Прокурорите на Мюнхен подозират, че стотици милиони евро са изтекли от компанията, за да се стигне до неплатежоспособност.

Литовската финтех компания UAB Finolita Unio изглежда е обработила част от тези пари, според документи, с които FT разполага.

Прокурорите в Мюнхен разглеждат въпроса и са в контакт с властите в Литва, според запознати с разследването.

Прокурорите подозират, че част от 100 млн. евро заем, отпуснат от Wirecard през март 2020 г. на дъщерно дружество на собственика Finolita и обработено от литовската компания, е насочено към Марсалек, бившия главен оперативен директор на Wirecard, който се издирва от Интерпол.

Данас Олискевичус, главен изпълнителен директор на Finolita, коментира пред FT, че компанията е споделила информация за "клиенти и техните съответни плащания" с централната банка на Литва и правоприлагащите органи. Той отказва да коментира повече заради текущото разследване.

Инцидентът хвърля сянка върху голямата амбиция на балтийската държава да се превърне във финтех център. Тъй като Великобритания напусна ЕС, сега Литва е дом на най-голям брой регулирани финтех компании в блока - 80, включително Revolut.

Finolita получи през февруари 2019 г. лиценз от централната банка на Литва за изпълнение на "платежни операции" и издаване, разпространяване и осребряване на електронни пари. Според уебсайта на централната банка лицензът остава валиден почти година след измамата в Wirecard и няма регулаторна жалба срещу заемодателя.

Централната банка отказва да коментира индивидуални случаи, но посочва, че „внимателно анализираме дейностите на участниците на пазара както в Литва, така и в чужбина, включително и на Wirecard“.

Finolita е компания, създадена през 2013 г. Тя е придобита от базираната в Сингапур компания за плащания Senjo Group през 2017 г., според документи.

Finolita се определя като "едно гише" за търговци, нуждаещи се от международни банкови услуги. Компанията казва, че клиентите - включително "високорискови клиенти", като хазартните компании, могат да се присъединят към нея по всяко време и навсякъде.

Нейната компания майка притежава Senjo Playments Asia, един от аутсорсинг партньорите на Wirecard в Азия. На хартия възложените операции в този регион генерират половината от приходите на групата и цялата ѝ печалба. Голяма част от азиатските операции на Wirecard се оказаха фалшиви през миналата година.

Полицията в Сингапур заяви миналата година, че започва разследване на Senjo. Говорител коментира тогава, че не е уместно да се коментира продължаващо полицейско разследване. Компанията не е отговорила на исканията на медията за коментар.

През първото тримесечие на 2020 г. Senjo и неговите сестрински компании са взели назаем близо до 350 млн. евро от Wirecard, включително заем от 100 млн. евро за дъщерното дружество Ocap, отпуснат в края на март 2020 г. Тези 100 млн. евро са прехвърлени чрез сметка във Finolita. Оттам 35 млн. евро са трансферирани към Марсалек, който ги е ползвал, за да плати частично пари, взети назаем от главния изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун, казват запознати с разследването.

Браун, от своя страна, е използвал сумата, за да изплати заем, отпуснат от Wirecard Bank в началото на 2020 г. Местонахождението на останалите 65 млн. Евро от кредита на Wirecard за Ocap е неизвестно. Ocap подаде документи за несъстоятелност през декември 2020 г.

Адвокат на Браун, който отрича всякакви нарушения, коментира пред FT, че не знае нищо по този въпрос. Адвокат на Маршалек отказва коментар.

Прокурорите разглеждат и други плащания за 1,15 млн. евро от Wirecard към Finolita, направени по фактури, които са съмнителни. Служител на екипа за съответствие на германската група още през 2019 г. е описал договора, на базата на който са издавани фактурите, като "много странен". Според този служител услугите не са били правилно описани и начислената почасова ставка е изключително висока. Въпреки това Wirecard е осъществила три шестцифрени плащания към стартъпа.

Бивш мениджър на Wirecard, базиран в Дубай, който в момента е в полицейски арест, е казал пред прокурорите, че литовският финтех не е предоставил никакви услуги замяна на парите, според документ, с който медията разполага.

Finolita е в заключителен етап на продажба на компанията на инвеститори. Прокурорите от Мюнхен отказват да коментират разследванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още