IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се понижава леко след третия си седмичен ръст*

Инвеститорите продължават да претеглят перспективите пред краткосрочното търсене

11:40 | 17.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се понижава леко, след като отчете трети седмичен ръст, тъй като възстановяването на търсенето в ключови региони повиши оптимизма за нарастващия разход на гориво независимо от новите пикове на Covid-19 в части от Азия, съобщи Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,28% до 68,52 долара за барел, докато американският лек суров петрол понижава цената си с 0,17% до 65,25 долара за барел.

САЩ, Китай и части от Европа се възстановяват силно от пандемията, тъй като ваксинациите се ускоряват.
Китайската икономическа активност се забави през април от рекордното си разширяване през първото тримесечие, въпреки че сегменти като промишленото производство бяха стабилни. Страната също преработи рекордно количество суров петрол през първите четири месеца на 2021 г., тъй като рафинериите се увеличиха и търсенето на гориво се повиши.

Петролът успя да се измъкне от граници близо 60 долара за барел и да възобнови възходящия си тренд, но постоянните напомняния, че части от света остават далеч от пълното възстановяване от пандемията, продължават да влошават перспективите. Разпространението на коронавируса в Индия все още ощетява търсенето в страната, като Сингапур и Тайван също се борят с нови огнища.

Увеличава се и перспективата за по-големи потоци на суровини от Иран, тъй като нацията се стреми да съживи ядрената сделка и да се освободи от санкциите на САЩ. Преговорите обаче продължават и напредъкът по решението остава несигурен.

„Възстановяването, което се случва в Европа и САЩ, е достатъчно добро за подпомагането на петрола“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Съединените щати обявиха малко повече от 30 хил. нови случая на коронавирус в събота, понижавайки колебливата средноседмична бройка до най-ниското ниво от края на миналия юни, според данни, събрани от университета „Джон Хопкинс" и Bloomberg.

Във Великобритания над 20 милиона души, или 38% от британското пълнолетно население, са напълно ваксинирани срещу коронавируса, заяви правителството в неделя.

*Информацията е актуална към 10:10 часа българско време
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още