IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария вероятно ще е първата държава в ЕС, която ще вдигне лихвите

Увеличаването на потребителските цени ще доведе до по-строга парична политика още следващия месец

17:22 | 17.05.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария вероятно ще стане първата страна в Европейския съюз (ЕС), която ще пристъпи към увеличение на лихвите заради инфлацията, съобщава Bloomberg.

Заместник-управителят на централната банка на страната Барнабас Вираг обяви в понеделник, че увеличаването на потребителските цени ще доведе до по-строга парична политика още следващия месец.

Банката трябва да обмисли вдигане на референтната си лихва през юни като част от цикъла на затягане, който ще се състои от няколко стъпки, коментира той на брифинг в Будапеща. Дори в случай на увеличение на лихвените нива количествените облекчения ще продължат, като програмата постепенно ще бъде намалявана като обем.

унгария унгария

"Рисковете от инфлацията недвусмислено възкръсват“, коментира гуверньорът на унгарската централна банка. Институцията желае да отговори на устойчивите рискове на инфлацията чрез лихвените проценти, допълва той.

Основните централни банки по света казват, че ще поддържат паричната политика разхлабена на фона на пристъпите на инфлацията. Коментарите от Унгария маркират друг подход.

Потребителските цени в Унгария нараснаха с 5,1% през април - най-бързият темп в ЕС и малко повече от 5-те процента, които централната банка на страната очакваше.

Унгария за последно увеличи разходите по заемите през септември, когато лихвата по едноседмичните депозити нарасна до 0,75%, с 15 базисни точки над бенчмарка. Не е ясно с колко ще се увеличат лихвите сега, но според централната банка ще трябва да има "ефективно" въздействие върху пазарите на активи.

Форинтът поскъпна с 0,7% спрямо еврото до 352,415 в 17:20 ч. в Будапеща, което е най-високо ниво поне от декември. Разходите за държавния дълг се повишават, въпреки че централната банка купи облигации на стойност 2,1 трлн. форинта (7,2 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Да вдигат лихвите.Крайно време беше вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още