IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания иска още време от ЕС да разреши проблемите в Ирландско море

Дъблин се опасява, че Лондон се опитва да предоговори търговските договорености

21:29 | 17.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Великобритания поиска Европейският съюз (ЕС) да ѝ даде повече време за разрешаване на проблема на границата на Северна Ирландия след Brexit, като предлага поетапно да се проверяват храните от октомври, предава Ройтерс, като цитира информации на ВВС.

Ирландия посочва, че сделката трябва да се осъществи.

След като Обединеното кралство напусна ЕС, от началото на тази година действат проверки и мита за някои стоки, които се движат от Великобритания към Северна Ирландия, която има сухопътна граница с членката на ЕС Република Ирландия.

Проверките предизвикаха гняв сред пробританските юнионисти в Северна Ирландия, тъй като споразумението за запазване на отворената граница с Република Ирландия разделя провинцията от останалата част на Великобритания. Това рискува да сложи край на мирното споразумение от 1998 г., довело до приключването на насилието в региона.

Британският премиер Борис Джонсън, който обеща, че ще има безпрепятствена търговия между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, едностранно удължи гратисния период за определени проверки, за да сведе до минимум прекъсването на доставките, за което Брюксел заяви, че нарушава споразумението за Brexit.

Сега Великобритания иска от ЕС да въвежда проверките по-бавно, според ВВС. От октомври могат да започнат проверки на пресни месни продукти, които да се разширят и за млечните продукти, плодовете и зеленчуците и виното до края на януари 2022 г., уточнява медията.

Говорител на Джонсън казва, че Великобритания иска бързо да се намерят решения и призовава ЕС да възприеме "подход, основан на риска" при търговията със Северна Ирландия.

След като британският преговарящ Дейвид Фрост заяви, че Северноирландският протокол няма да бъде устойчив, Ирландия е все по-загрижена, че Джонсън иска да преразгледа изцяло сделката, предава RTE в понеделник.

Ирландският министър-председател Мишел Мартин заяви, че не е усетил веднага от срещата си с Джонсън, че Лондон иска да пренапише търговските договорености. "Бяхме много ясни, че това е международно споразумение, поети са ангажименти и трябва да се работи, а процесите, които са в него, също трябва да работят“, коментира Мартин на онлайн събитие в отговор на въпрос за споразумението.

Запазването на деликатния мир без същевременно Северна Ирландия да се превърне в „задна врата“ на Обединеното кралство към единния пазар на ЕС през ирландската граница е един от най-трудните въпроси от близо четири години на преговори за условията за излизане на Великобритания от блока.

Някои се опасяват, че спорът за протокола от Северна Ирландия, предназначен да предотврати "твърда" граница, може да се превърне в бурен протест в провинцията през следващите месеци.

Британската лобистка група за търговия на дребно призовава за спешни преговори между основните групи супермаркети, които тя представлява, и представители на ЕС и Великобритания, за да обсъдят предложените нови гранични проверки на Ирландско море за хранителните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още