IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се доближава до 70 долара за барел заради оптимизма за търсенето

Пазарът е ясно фокусиран върху САЩ, Европа и Китай, които компенсират опасенията за слабото потребление в Индия

10:18 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола от сорта Брент достигна близо 70 долара за барел с увеличаването на оптимизма относно перспективите за търсене в ключови региони като САЩ, въпреки че коронавирусът се завръща в части от Азия, съобщи Bloomberg.

Фючърсите в Лондон поскъпнаха трета поредна сесия, като прибавят 0,37% до 69,72 долара за барел, докато американският лек суров петрол прибавя 0,33% към цената си до 66,50 долара за барел.*

петрол петрол

В неделя през летищата в САЩ са преминали 1,85 млн. пътници, най-големият брой от началото на пандемията и знак за съживяване на вътрешните полети, което увеличава разхода на гориво. Възстановяването в САЩ, заедно с Китай и Европа, компенсира опасенията относно по-слабото потребление в Индия.

Тази година петролът е поскъпнал с почти 35% на фона на оптимизма, че търсенето на гориво ще се увеличи, тъй като ваксинациите се ускоряват в големите икономики, а това увеличава мобилността. Опустошителното възраждане на вируса в Индия и новите огнища в други региони като Тайван обаче напомнят, че възстановяването ще бъде неравномерно.

„Пазарът е ясно фокусиран върху САЩ, Европа и Китай“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific. „Цената на Брента може да се изкачи до 72 долара за барел доста бързо, след като премине силната съпротива от 70 долара“, добави той.

Оптимизмът беше стимулиран от новината, че пътниците, преминали през летищата в САЩ са се увеличили до 1,85 милиона в неделя, което е най-високото ниво от началото на март 2020 г., според данните на Администрацията за транспортна сигурност. Общият брой на преминаващите през терминалите се е покачвал стабилно през последния месец и сега е само с около 30% по-надолу от нивата по същото време през 2019 г.

По-слабият щатски долар също повишава привлекателността на стоки като петрола, чиято цена е в американска валута. Доларовият индекс се понижава с 0,16% до 89,995 пункта.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още