IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung може скоро да започне строежа на нов завод за чипове в САЩ

Според източници на Electronic Times планът е строителните дейности да започнат през третото тримесечие

10:19 | 18.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Южнокорейската Samsung Electronics може да започне строежа на планирания си завод за чипове в САЩ за 17 млрд. долара през третото тримесечие на тази година. Планът е той да заработи през 2024 г., писа южнокорейски вестник късно в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Технологичният гигант планира да използва напреднал 5-нанометров процес за производството на полупроводници в завода, който се очаква да бъде разположен в Остин, Тексас, допълва Electronic Times, позовавайки се на пожелали анонимност източници от индустрията.

По думите на компанията обаче все още нищо не е решено.

Документите, подадени към властите в Тексас по-рано, показаха, че Samsung обмисля да заложи на Остин като едно от местата за новия завод за чипове, който по думите на южнокорейската компания ще създаде 1800 работни места.

Американският президент Джо Байдън предложи 50 млрд. долара в подкрепа на производството на полупроводници, което накара компании като Intel и най-големия поддоставчик на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co да обмислят вариант за големи нови инвестиции.

Държавите по света се надпреварват в създаването на подобни производствени мощности, докато редица индустрии продължават да се борят с предизвикателствата, свързани с глобалния недостиг на чипове.

Дефицитът, свързан с ефектите на пандемията, беше подхранен допълнително от по-голямото търсене на смартфони, лаптопи и таблети, защото хората започнаха да прекарват повече време у дома и да работят от дистанция.

Първата индустрия, която се оказа най-силно засегната от недостига, беше автомобилната. Скоро след като тя сигнализира за проблемите си, неволите се пренесоха и в други индустрии, включително тези за електроника, смартфони и бяла техника.

Въпреки че технологичната индустрия е оптимист, че дефицитът скоро ще бъде преодолян, преди дни президентът на IBM предупреди, че недостигът на чипове може да продължи още няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още