IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисът след COVID трябва да се промени, за да привлече отново служителите

Традиционното заделяне на 70% от площите за бюра и офиси трябва да бъде оспорено фундаментално, смятат анализатори

15:21 | 24.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След повече от една година на приспособяване към работата от вкъщи на компаниите може да се наложи да обмислят пълно преустройство на офиса, за да привлекат обратно служителите, пише Bloomberg.

Това е мисията на Paperspace Asia, бутикова компания от Югоизточна Азия, която свързва проектанти, консултанти в областта на осветлението и аудио инженери, в момент, когато компаниите се борят с едни от най-големите предизвикателства на глобалния трудов пазар след COVID.

Според Нарита Чеах, съосновател и директор на Paperspace Asia, офис площите трябва да подчертават "емпатия и сътрудничество" и да издигат три основни принципа – на първо място хората, динамика и целеустремени работни площи и култура на експериментирането.

"Има общо по-голямо осъзнаване на това как изглежда сега благосъстоянието, когато хората се завръщат на работа", казва Чеах. "Дали получават най-добрия достъп до естествена дневна светлина, какви видове ергономични удобства има, а все по-големият социален контекст за изграждане на човешки капитал наистина е от ключово значение. Може ли това да се постигне с бюра навсякъде на работното място и с малка кухня в ъгъла? Съмнявам се", допълва тя.

Дори в райони, където вирусът отслабва, а ваксинацията продължава с пълна сила, служителите не бързат да се върнат в офиса. Анализатори от HSBC Holdings съобщиха миналия месец, че 82% от служителите в света казват, че биха искали да работят от разстояние поне един ден в седмицата в бъдеще. Те се позоваха на данни на консултантската компания Colliers International. Отделно допитване на CBRE показа, че мнозинството от служителите искат да работят извън офиса поне два-три дни в седмицата.

Компанията McKinsey & Co. отбеляза, че кабинетните структури не само трябва да бъдат изкоренени, а „офисите трябва да се превърнат в магически места“.

Предложенията на Paperspace Asia бяха показани по-рано този месец в Националния център по дизайн в Сингапур, където се намира централата ù в региона. Посетителите можеха да изпробват редица столове, осветление, звукови устройства и други мебели от каталога на компанията в рамките на изложение, подкрепено от държавния Съвет по дизайн на Сингапур.

Значително внимание беше обърнато на ефективността на площите в опит за свързване на реалните обитатели на офиса на бъдещето с това, за което компаниите ще пожелаят да плащат. Според доклада на McKinsey "традиционното заделяне на 70% от площите за бюра и офиси трябва да бъде оспорено фундаментално".

Наред с преценката на микса от варианти в "хибриден офис" преустройството, разбира се, си има и своята цена. И макар че много компании проявяват интерес към изграждането на "магическо" пространство за работа, според Чеах те не бързат да натиснат спусъка. Компаниите с наемни договори на бизнес имоти, изтичащи през идните тримесечия в Сингапур, трябва да започнат от начало, смята тя.

В същото време по-младото поколение служители, което още преди COVID отдаваше приоритет на гъвкавостта и на организации с напредничаво мислене по отношение на заплатата, е по-вероятно да пренебрегва компании, които се придържат към по-традиционно устройство и работни практики.

Това също така означава да се вземат предвид фактори, свързани с климата и околната среда, както и дигитализацията в усилията за устройство на офиса.

"Има силна взаимна връзка между нивото и дълбочината на дигитализацията и продуктивността. Недвижимите имоти не са най-слабо дигитализираният сектор от икономиката, но е ясно, че много възможности остават неизползвани", отбелязват анализаторите от HSBC.

В същото време предприемачи в Лондон вече са започнали да преустройват офис площите, за да отговорят на изискванията на служителите след пандемията, показа допитване, цитирано от Ройтерс. Това се случва в момент, когато отслабващото търсене на работни площи създава голямо безпокойство в един от най-големите финансови центрове в света.

Новозапочнатите проекти са скочили с една пета през шестте месеца до март и достигат 288 хил. кв. м, а 56% от новите проекти се очаква да са свързани със значително подобряване на съществуващите наличности от офиси, сочат данни на Deloitte.

Блокадите от началото на миналата година принуждават милиони хора да работят от вкъщи, но смекчаването на ограниченията карат компаниите да очертават завръщане с по-малко hot desking, повече пространство и по-добри здравни регулации.

"Нуждите на наемателите се променят и сгради, които отговарят на ESG принципите (инвестиции в опазването на околната среда, социалните политики и корпоративното управление – бел. ред. ), като в същото време вземат предвид благосъстоянието на служителите, са на първо място в плановете им. Офис площи клас А, които са добре свързани и екологични, проектирани да максимиризат ползите от новите начини на работа, ще бъдат най-търсени", казва Майк Кракнел, директор на недвижимите имоти в Deloitte.

Допитването показва, че 418 хил. кв. м офис площи са излезли на пазара между октомври 2020 г. и март 2021 г., най-високото ниво на завършени офиси от 18 години насам. Като признак за намаляване на спекулативното строителство 59% от площите са били предварително наети.

Допитването показва още, че делът на предварително наетите площи от технологични, медийни и телекомуникационни компании в общия обем на строящи се офис площи е нараснал до 40%, потвърждавайки значението на сектора на наемния пазар в Лондон.

Но много компании възприемат работата от вкъщи като ефективен от гледна точка на разходи и гъвкав вариант, който ще се запази, а това вреди на търсенето на работни площи в Лондон.

Предприемачите в града очакват новите работни практики да намалят търсенето на офиси със средно 10%-15% от гледна точка на квадратни метри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още