IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се сви, пораждайки опасения за двойна рецесия

Брутният вътрешен продукт на страната се понижи на годишна база с 5,1%, по-рязко от очакванията

11:28 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Япония се сви по-рязко от очакваното през първите три месеца на годината, увеличавайки възможността за двойна рецесия, докато страната се опитва да овладее разпространението на коронавируса и да ускори ваксинационния процес, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се понижи на годишна база с 5,1% през първото тримесечие, слагайки край на шестмесечния двуцифрен растеж, тъй като бизнесът сви инвестициите, купувачите намалиха разходите и правителствените разходи спаднаха, след като помощите за засегнатата туристическа индустрия бяха оттеглени.
Икономистите прогнозираха свиване от 4,5%.

Японската икономика се е свила с 1,3% за тримесечие  в сравнение с пазарните прогнози за спад от 1,2% и след ръст от 2,8% през предходния период.

япония япония

Така по-лошият от очакваното резултат оставя икономиката в уязвима позиция през това тримесечие, тъй като администрацията на министър-председателя Йошихиде Суга се опитва да намери правилния баланс, като ограничи щетите върху икономиката и в същото време подготви страната за Олимпиадата.

"Ако извънредното положение бъде удължено, това със сигурност ще увеличи шансовете за свиване", каза икономистът Йошики Шинке от Dai-Ichi Life Research Institute. „Потребителските разходи са най-голямата липса за икономиката и е трудно да се предвидят, защото много зависят от ситуацията с вируса“, коментира той.

Миналата седмица Суга въведе извънредно положение в още три префектури, поставяйки около половината от икономиката под ограничения, които са малко по-строги от тези през зимата, но все още не толкова драконовски, колкото европейските мерки.

Продължаването на ограниченията и след края на май и вероятността за връщане към рецесия увеличават натиска върху Суга за предприемане на допълнителни действия, с които да стабилизира икономиката и да оцелее като премиер. Страната се насочва към общи избори, които трябва да бъдат проведени до есента.

Невъзможността за овладяване на заразените също може да подхрани безпокойството относно организирането на Олимпийските игри в Токио. Отмяната на игрите би нанесла нов удар по икономиката.

В същото време спадът на капиталовите инвестиции през първото тримесечие сигнализира, че компаниите са по-предпазливи по отношение на перспективите, отколкото се очакваше по-рано. Въпреки че предварителните данни често се ревизират сериозно, масово ръководители на предприятия започнаха да изразяват загриженост относно неприемливо бавното разоространение на ваксини в една от най-богатите страни в света.

И все пак силният износ и индустриалното производство, подкрепени от глобалното възстановяване, продължават да осигуряват подкрепа за японската икономика.

Потребителите също не се ограничиха толкова, колкото се опасяваха икономистите през последното тримесечие, факт, който може да сигнализира за повишено търсене, което може да помогне за възстановяване след премахване на ограниченията.

Но нарастващият брой на заразените показва, че правителството все още не е постигнало правилния баланс на мерките си или не е коригирало ограниченията си достатъчно бързо. Анкета на вестник Asahi Shimbun в понеделник показва, че над 80% от анкетираните са против организирането на Олимпийските игри тази година.

До началото на тази година Япония се разглеждаше като сравнително успешен пример за справяне с вируса, постигнала ниски нива на заразени и смъртни случаи без пълно блокиране.

Но това се промени, след като продължителният процес на одобрение на ваксината в страната и нейното бавно разпространение оставиха страната доста зад САЩ, Великобритания и други страни с по-агресивни програми за ваксиниране на населението. Досега само около 3% от населението на Япония са получили първа доза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още