IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Снежана Семова: Вие избирате ментора, не той вас

Предприемачът на днешното време трябва да съчетава повече от всякога в себе си знания, самоувереност и позитивност, твърди мениджърът на Cocoon Medical

15:15 | 23.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

„Предприемачи на бъдещето 2021“ ще даде възможност на млади предприемачи да се срещнат с успелите в бизнеса и да ги попитат лично, в кратки интервюта, всичко това, което искат да научат за своя стартиращ бизнес. Защото най-важното за успеха на младите е предаването на опит и приемствеността между поколенията. В навечерието на събитието Investor.bg направи блиц интервюта с менторите.

Снежана Семова е 25 години в бранша със строителни материали. Създава и оглавява Saint-Gobain Weber Bulgaria от 2001 г. до 2020 г. като я превръща в една от водещите фирми за производство на строителни материали на българския пазар. В рамките на няколко години г-жа Семова успява успешно да развие и наложи марката Weber в България, включително и да открие два завода за производство на строителни материали. Като една от малкото жени в строителния бранш, Снежана Семова активно работи за утвърждаване на мястото на дамите в строителството. 

В началото на 2021 г. Снежана Семова поема ръководството на испанската компания Cocoon Medical в България, част от глобалната Sinclair Pharma. Cocoon Medical e доказан производител на иновативно портфолио от уреди за естетична медицина.  

Възпитаник е на Немската езикова гимназия в гр. Бургас и Техническия университет София, където се дипломира като машинен инженер, специалност Текстилна техника.

До каква степен алтриузмът е важна предпоставка за менторството? Как се постига win-win ситуация за ментор и наставляван?

- Мотивацията на всеки да помага и да е полезен на другите/обществото се провокира в различните етапи от личностното му развитие от разни нужди и нагласи. Менторството е двустранен процес, в който и двете страни се наслаждават на процеса. В основата стои отговорността на ментора, че няма да подведе, а да спомага израстването, както и доверието гласувано от другата страна, гарантиращо позитивния резултат.

Какви са най-ценните съвети, които сте получавали в началото на предприемаческата си кариера от Вашите ментори?

- На различни етапи в професионалната си кариера съм срещала ментори, които естествено съм припознала. Някои са били силно провокиращи и изискващи в трудни етапи, които са ми помагали за максимална мобилизация и вяра в себе си. Един от постулатите, които прилагам, е, че ръководителят отговаря сам за собствената си мотивация. Трудно е и често търсим стимулите в екипа си, което ни прави екипни играчи и добри ръководители.

Как според Вас трябва да изглежда новият предприемач на бъдещето в контекста на коронакризата?

- Търсенето на успех и развитие в нашето съвремие изисква от бъдещите предприемачи да са отговорни към себе си и своите служители, да начертаят внимателно стратегическите си ходове и много бекъп сценарии, с които да подсигурят непрекъсваемост и минимизиране на рисковете. Предприемачът на днешното време трябва да съчетава повече от всякога в себе си знания, самоувереност и позитивност. 

Най-важният съвет, който бихте дали вие – в едно изречение?

- Вие избирате ментора, не той вас, което не е случаен акт, а припознаване на ценностна система и отношение към успеха.

Повече информация за „Предприемачи на бъдещето“ 2021, както и как да кандидатствате да сте сред шестимата интервюиращи, може да откриете на дигиталната платформа за събития Investor Media PROкъдето конференцията ще се излъчва на живо на 10 юни. 

Генерален партньор на събитието е УниКредит Булбанк, основен партньор – Алтерко, с подкрепата на Дентална клиника Петър Дучев и Индустриален Холдинг България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още