IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри Фонда за справедлив преход на стойност 17,5 млрд. евро

България трябва да получи 1,3 млрд. евро от средствата, които ще подпомагат регионите, тежко засегнати от прехода към зелена икономика

20:51 | 18.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

С 615 гласа "за", 35 "против" и 46 "въздържал се" европейските депутати одобриха създаването на Фонда за справедлив преход на стойност 17,5 млрд. евро. С тези средства ще бъде оказана подкрепа за регионите, които ще бъдат засегнати от зелените политики на Брюксел - основно въглищните региони, които ще бъдат оставени без поминък на фона на целите за беземисионна икономика.

Този фонд ще гарантира, че никой няма да бъде изоставен, коментираха европейските депутати по време на дебатите на 17 май в пленарната зала в Брюксел. Той е създаден по инициатива на Европейската комисия още през лятото на 2020 година, когато бяха обявени и амбициите по Зелената сделка на ЕС.

Един от бенефициентите по този фонд е България, която ще получи 1,3 млрд. евро, за да се справи с предизвикателствата от отказа от въглищата като източник на енергия. Андрей Новаков (ЕНП) беше категоричен по време на дебатите, че средствата трябва да бъдат използвани не само за запазване на заетите в сектора на енергетика, но и за увеличаване на  заплатите им.

"Ако една стотинка отиде за опазване на околната среда, три трябва да отидат при миньорите, инженерите и всички заети в сектор енергетика в мините и в ТЕЦ-овете", заяви европейският депутат.

Със средствата се планира да бъдат финансирани различни дейности като помощ за търсене на работа, повишаване на квалификация и преквалификация, както и активно приобщаване на работниците в тези региони.

Нито едно евро от Фонда няма да се насочва към изкопаеми горива, включително и природен газ, заявиха европейските депутати по време на дискусиите по новата схема в пленарната зала на 17 май. Според представители на ЕП местните власти трябва да играят важна роля при разпределянето на средствата и като по този начин ще могат да се взимат предвид националните различия.

В ЕП настояват и за увеличаване на средствата - предизвикателствата пред регионите са големи и ще са нужни още пари.

По инициатива на Европейския парламент ще бъде въведен "зелен механизъм за отпускане на средства", ако средствата по фонда бъдат увеличени след 31 декември 2024 година. Тези допълнителни ресурси ще бъдат разпределени между държавите членки, като тези, които успяват да намалят емисиите на парникови газове от промишлеността, ще получат повече финансиране.

В дебатите обаче се чуха и гласове против създаването на нов фонд, който добавя още правила и бюрокрация. Франческа Донато ("Идентичност и демокрация") коментира, че проектите могат да бъдат финансирани от другите оперативни програми. За нея не е справедливо спрямо всички членовете на ЕС, че Германия и Полша ще получат почти една 1/3 от средствата, а общо заедно с Румъния и Чехия - повече от половината сума.

Тя обаче допълни, че ще подкрепи фонда, защото "една малка част от него ще достигне и до Италия и до нашите дружества".

Елена Лици ("Идентичност и демокрация") също отбеляза, че средствата приоритетно ще получат държави, които досега не са приемали грижата за околната среда като приоритет.

Според някои депутати природният газ не трябва да бъде изключен като преходно гориво, което реално ще подпомогне енергийния преход, а няма да го спъне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още