IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна близо тримесечно дъно

Причината е подчертаната позиция на Пекин, че дигиталните монети не могат да се използват като форма на плащане

20:13 | 18.05.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на биткойна отново потъна, но този път Илон Мъск няма вина.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация понижи стойността си до малко над 42 500 долара в Ню Йорк във вторник, след като Китайската народна банка повтори позицията си, че дигиталните монети не могат да се използват като форма на плащане.

Това е най-ниското равнище на токена от началото на февруари, съобщава Bloomberg. Поевтиняването се разпростря и сред другите основни криптовалути.

Към 20 ч. българско време част от цената успя да се възстанови, достигайки до 43 624 долара за биткойна. Поскъпването продължи и при останалите водещи монети. Етерът прибавя над 6% до 3423,58 долара, а рипълът – 5,3% до 1,58 долара.

Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinDesk

„Това е последната глава от китайското затягане на примката“ около криптовалутите“, посочва Антъни Тренчев, управляващ партньор и съосновател на Nexo.

Виртуалните валути не трябва и не могат да се използват на пазара, защото не са реални валути, става ясно от съобщение на профила в WeChat на китайската централна банка. Финансовите и платежните институции не могат да слагат цени на стоки и услуги във виртуални валути, се казва още в съобщението.

От 2017 г. насам Пекин не разрешава т. нар. първични монетни предлагания и ограничи търговията на криптовалути на своя територия, принуждавайки много борси да се изтеглят в чужбина. Някога страната бе дом на около 90% от търговията.

Китай обаче се движи с бързи темпове към издаването на свой дигитален юан, опитвайки се да запази контрола върху платежните средства, които стават все по-силно доминирани от технологичните компании, чиято регулация е по-различна от тази на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И още нещо - това е от принципите на Рей Далио - опитвай се да гледаш на нещата мащабно, отвисоко, за да можеш да разбереш истинската ситуация.И отново на фундаменталния въпрос - как нещо, което никога няма да бъде използвано масово (от легалния бизнес и държавите), ще има значимо бъдеще или дългосрочно висока цена?Няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За "корекциите" си прав, но всъщност това се отнася само за активи. Койнчвтата приход не носят, нито се използват за нещо съществено, а цената им не е нищо повече от спекулация и показно за силата на стадото, което с блеснали очи се вижда милионери.Е това прилючва.И за потъването на пирамидата на биткойна всъщност са виновни...другите койнчета.Имаше някакъв смисъл първоначално, да бъдело като хедж срещу инфлация, ако досъатъчно хора му вярват и има постоянно новопривлечени шарани. Точно по принципа на пирамидата.Ноо...другите койнчета почнаха да теглят чергата изпод краката му, всякакви кучекойни и подоб ни измишльотини.Купувачите почнаха да стъпват на земята...оппа, щом тия псекойни почнаха да се купуват, за какъв фундамент говорим изобщо?!? Не се притеснявай, криптото няма да умре, просто нито легалния бизнес ще го ползва, нито държавите. Ще си прехвърлят човек на човек нещо, който иска и за нелегални сделки.Разбира се, ще има и голямо приземяване в цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Аз бих изчакал още известно време с покупките, или ако купувам, ще е на малки партиди.Явно криптовалутите навлязоха в период на по-сериозна корекция, мисля,че е съвсем възможно ниво от 30 к за биткойна, (50% надолу от пика,случвало се е нееднократно), преди да настъпи по-сериозна консолидация.Принципно тази корекция се очакваше да настъпи по-късно през годината,но външни фактори, най-вече туитовете на Мъск изглежда ускориха цикъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Хеххе.Been there, done that.Вече не знам за кой път слушам за края на криптовалутите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
kane
преди 2 години
Само дето "забраненото е най сладко".И защо ли се забранява само е тоталитарни страни като Турция и Китай, а на запад му слагат данък печалба.Продължавам да ребалансирам т е. Да купувам.Да не кажете после че не съм ви казал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
в усато binance , една от най-големите борси за криптовалути в света , е разследвана от министерството на правосъдието и данъчните за пране на пари ... това е от няколко дена ... та облаците се сгъстяват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Причината е подчертаната позиция на Пекин, че дигиталните монети не могат да се използват като форма на плащанеВиртуалните валути не трябва и не могат да се използват на пазара, защото не са реални валути"--------Ах, каква "изненада"! А когато и другите страни ги последват, какво ще стане със сапунения мехур? Наистина ли има наивници, които вярват, че която и да е държава ще се откаже от правото си да емитира и управлява парите си заради група ***??!Продавайте докато е време, най-добрите дни на сапунения мехур са в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
В Индия е престъпление да копаеш или притежаваш крипто, Мъск каза че теслите стръват долари а не крипто, сега китайската банка се произнесе.Кога ли шараните ще се усетят че кълват на крипто червейче, което си е гола кукичка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още