IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Прогнозите на Фед създават опасно самодоволство

С новата си поява демократът и икономист от Харвард за пореден път засилва критиките си към разходните програми на Джо Байдън

14:57 | 19.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ, говори по време на New Work Summit в Калифорния, февруари 2019 г. Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ, говори по време на New Work Summit в Калифорния, февруари 2019 г. Снимка: Bloomberg 

В САЩ бившият министър на финансите Лорънс „Лари“ Съмърс провежда продължителна кампания срещу риска от инфлация. Той остро разкритикува Федералния резерв за неговата непроменена парична политика. Това създава "опасно самодоволство" на финансовите пазари, каза Съмърс на конференция, организирана от Фед в Атланта.

Потребителските цени в САЩ наскоро се повишиха с 4,2 процента. С появата си икономистът от Харвард и демократ за пореден път засилва критиките си към разходните програми на съпартиеца си Джо Байдън и към ниските лихвени проценти. 

Коментарите от Съмърс отбелязват значителна ескалация на атаките му срещу централната банка на САЩ. Икономистът от Харвардския университет и бивш висш съветник на президента вече бе разкритикувал по-рано тази година фискалните стимули на Джо Байдън като прекалено големи.

Съмърс заяви, че създателите на парична и фискална политика са „подценили много съществено рисковете както за финансовата стабилност, така и за конвенционалната инфлация заради продължителните изключително ниски лихвени проценти“.

Фед обеща да задържи лихвените проценти в САЩ близо до нулата, докато възстановяването достигне определени етапи, включително пълната заетост, като същевременно прогнозира, че увеличението на инфлацията ще бъде временно и преходно. Последната медианна прогноза от служителите на централната банка показва, че лихвите ще остават на тези нива поне до 2024 г.

„Прогнозите на централни банкери, предполагащи, че лихвите може да не бъдат повишени в… близките три години, създават опасно самодоволство“, казва Съмърс, цитиран от Financial Timses, и добавя, че Фед може да бъде принуден да затегне монетарната политика рязко, което да изплаши пазарите и да навреди дори на реалната икономика.

„Когато, както мисля, че е много вероятно, ще се стигне до силна нужда от коригиране на политиката, тези корекции ще бъдат изненада“. Този „удар“ би причинил „реална вреда на финансовата стабилност и може да причини истинска вреда на икономиката“, предупреди Съмърс.

Фед твърди, че все още е необходима силна парична подкрепа за икономиката поради риска от забавяне на възстановяването и все още непълната заетост в сравнение с нивата отпреди пандемията. Централната банка не очаквала настоящото увеличение на потребителските цени да продължи, аргументирайки се, че то се подхранва от затрудненията във веригата на доставки и икономическото отваряне.

Съмърс предупреди, че идеята за равен баланс между инфлационни и дефлационни рискове и между финансови балони и кредитни проблеми е „много далеч от точния прочит на икономиката в момента“.

„Основните рискове днес включват прегряване, инфлация на цените на активите и последващо финансово прекомерно влияние и последваща финансова нестабилност. Не спад в икономиката, прекомерна безработица и прекомерна мудност“, каза Съмърс.

„Не може днес да се твърди в съвременната американска икономика, че слабостта на пазара на труда е доминиращ проблем“, добави той. „Излезте навън: недостигът на работна ръка е широко разпространен феномен“.

Атаките на Съмърс срещу създателите на икономическа политика в САЩ тази година бяха особено ожесточени и попаднаха в медийните заглавия, защото той е демократ, и доведоха до остра критика срещу него в партията. По-специално либералните активисти казват, че той не отчита затрудненията на домакинствата със средни и ниски доходи.

Те твърдят, че Съмърс - който бе министър на финансите от 1999 до 2001 г. - представлява пазарно ориентираното, борещо се с дефицита крило на демократите икономисти, което подкрепя прекалено строгите фискални политики по време на администрациите на Бил Клинтън и Барак Обама, водещи до стагнация на средната класа и бунт срещу глобализацията.

Тези партийни критики не спряха Съмърс да заеме остра публична позиция. Във вторник той заяви, че новата политическа рамка на Фед, одобрена през август миналата година, за да бъде по-толерантна към инфлацията след уроците от финансовата криза, не е подходяща за сегашната среда.

„Не е разумно политиката да се намесва в свят, където бюджетният дефицит е увеличен с 15 процента чрез стимулиращи политики“, каза Съмърс. „Предпочитам да се върнем към такъв Фед, който е загрижен за изпреварването на инфлацията, а не Фед, [който] е загрижен за изпреварващи страхове, че ще бъде загрижен за инфлацията“, каза още Съмърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Лари Съмърс в момента е рядък проблясък на здрав разум във Вашингтон.Този град сега е окупиран от пълни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още