IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има основания за притеснение относно инфлацията в САЩ

И монетарната, и фискалната политика са, според историческите стандарти, силно експанзионистични

22:00 | 20.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Скокът на потребителските цени в САЩ с 4,2% на годишна база през април беше шок. Но дали беше основателна причина за паника? Очевидно не, тъй като специални фактори могат да го обяснят. Винаги е било така: когато инфлацията започне да нараства, специални фактори дежурно могат да я обяснят. Но всъщност големите причини за безпокойство са не това, което се случва в момента, а по-скоро действащите политически сили, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Естествено, икономическите сили формират тези политически избори. И тези сили в момента са доста объркващи. Неочаквано големият скок на потребителските цени последва неочаквано слаб доклад за заетостта: през април САЩ са добавили едва 266 000 работни места, докато равнището на безработица се покачи до 6,1%. Логичното обяснение е, че това е възстановяване от безпрецедентна рецесия, водена не от затягане на търсенето, а от ограничения в предлагането.

Goldman Sachs отбелязва, че причините за този скок на инфлацията се крият в пътуванията и свързаните с тях услуги, където цените се възстановяват от потиснати нива, както и в някои стоки, при които постпандемичното нарастване на търсенето доведе до временен недостиг и затруднения.

Джейсън Фърмън от Института за международна икономика Питърсън отбелязва също, че заетостта през април все още е с 10 милиона работни места под своя пред-пандемичен тренд, въпреки че темпът на разкриваните работни места през февруари 2021 г. е бил най-високият от 2001 г. насам. Това отново сочи към трайно сътресение при предлагането на работна ръка след пандемията. Безпрецедентният шок неизбежно затруднява интерпретацията на данните и икономическите прогнози.

Тази несигурност се отнася и за цените на суровините. Те отскочиха, но не са толкова високи според историческите стандарти и са доста под миналите върхове.

Междувременно инфлационните очаквания (разликата между доходността по конвенционалните и индексираните с инфлацията американски държавни ценни книжа) се повишиха рязко, макар и все още до само 2,5% годишно за период от 10 години. Джон Отърс от Bloomberg отбелязва, че прогнозите на потребителите и професионалните прогностици също са се повишили, като първите очакват близо 6% инфлация през следващата година, а вторите - 3%.

Би било справедливо да се заключи, че инфлационните очаквания се увеличават. Но на сегашните нива те няма да разтревожат толкова много Федералния резерв, тъй като, както каза председателят му Джей Пауъл миналия август, „ние ще се стремим да постигнем инфлация, която е средно 2%”. Следователно, след периоди, когато инфлацията е била под 2%, подходящата парична политика вероятно ще има за цел да постигне инфлация умерено над 2% за известно време." Тъй като инфлацията е под целта кумулативно с 5 процентни пункта от 2007 г. насам, това може да оправдае, да речем, 3% инфлация за пет години, преди връщането към 2%.

Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
На мижавите преводачи ще кажа само, че дезинфлация няма, нарича се дефлация. Толкова по качеството на превода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още