IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежите на Турция искат промяна за страната си

Проучвания показват, че младите хора в страната са все по-малко религиозни и все по-отворени към света

11:09 | 24.05.21 г. 4
<p>
	<em>Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Откакто се помни 19-годишният Дениз живее с голям портрет на Реджеп Тайип Ердоган в спалнята на родителите си. Тази година младежът, студент в Анкара, най-накрая е успял да накара близките си да махнат портрета, пише "Катимерини".

Гръцкото издание разказва историите на няколко турски младежи, за част от които целият им съзнателен живот е преминал под управлението на Ердоган - първо като министър председател, а сега и като президент. Те не са част от партия, нито изповядват някаква идеология - част от тях определят себе си като мюсюлмани, друга - като атеисти, националисти, либерали и аполитични.

Но всеки от тях има голямо желание за промяна и настояват страната да отвори нова глава в своето развитие, пише още "Катимерини".

За разлика от западните държави Турция е в демографски подем - половината от населението ѝ е на възраст под 32 години. През 2012 година Ердоган заяви желанието си да "отгледа поколение от благочестиви мюсюлмани" и насочи усилията си към налагането на системата от ислямски училища - на всички образователни нива. Десет години по-късно обаче се оказва, че тази стъпка има обратен ефект.

20-годишният Тунахан коментира, че вместо да получи знания и умения, които ще му помогнат да си намери работа, учителите преподават само основни неща - например по математика уроците приключват до уменията да смята. "В ерата на интернет, когато всички можем да потърсим истината, опитите на правителството да превърни училищата в канали на пропагандата е толкова очевидно", смята младежът.

Доскоро подобни коментари се считаха за изключение в Турция, но проучвания показват, че Тунахан изразява позицията на своето поколение. През 2020 година проучване в страната показа, че младите хора са по-малко религиозни и нетрадиционалисти, както и много по-отворени спрямо предходните десетилетия. 66% от младежите на възраст между 18 и 25 години искат Турция да се присъедини към ЕС, сочат данни от проучване на американския мозъчен тръст Германски фонд "Маршал" (GMF).

"Искаме бъдеще с повече възможности и свободи, както и с правителство, което ни подкрепя, независимо от идентичността ни", допълва го 19-годишният Дениз, отбелязвайки, че безработицата сред младежите в страната достига 25%.

Според наблюдатели една от причините младежите да обърнат гръб на Ердоган са сблъсъците в Босфорския университет в началото на годината. Турският президент прескочи процедурата и назначи Мелих Булу на поста ректор на едно от най-престижните висши учебни заведения в страната. Студентите излязоха на протест срещу това назначение и бяха разпръснати с познати средства - насилие и обявяване на протестиращите като терористи, желаещи да дискредитират исляма. Особено ожесточени бяха властите срещу студенти с хомосексуална ориентация.

Ердоган забрави какво влияние има Босфорският университет за нашето общество, казва 24-годишната Дилара, която вече живее в чужбина.Според нея с действията си турското правителство е предизвикало спетицизма на цялото общество, не само на студентите.

"Видяхме толкова много лица на една различна Турция. По време на протестите видяхме хомосексуални да ходят ръка за ръка с млади забрадени жени. Това улавя точно духа на нашия университет - колективна идентичност, която се бори да изгради безопасно пространство за всеки студент, независимо дали е религиозен или светски, традиционен или модерен", смята Дилара.

В страната няма свобода на словото, посочва още "Катимерини". Преди седмица двама турски младежи постват в TikTok сатирично видео, озаглавено "Какво можете да направите с турски паспорт", визирайки ограниченията на пътуванията заради пандемията. Двамата използват своите паспорти като подложка и ръкавица за вадене на горещите тави от фурната. Но властта е повдигнала обвинения за обругаване на национални символи и двамата са в пробация и със забрана за пътуване.

"Няма Вселена, в която бих гласувал за Ердоган, за някой негов опонент - може би", коментира в заключение Тунахан, който желае страната му да тръгне в нова посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
отде да знае човекот ... тъй са му поръчале , тъй пише ... ; )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Nerto,'В Турция не се цени детския живот и живота на жените'?..Ти колко пъти си ходил в Турция?..И знаеш ли какво се случва там с престъпници, изнасилили и убили баба на село(в града) за пари?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Nerto
преди 2 години
България и българите не подкрепяме Турция за влизане в ЕС. В Турция не се цени детския живот и живота на жените. България стои плътно до Гърция и запазвите балкани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Република Турция с неправилен метод въвежда турски лири. Наличието на местната проява на разпространена в света парична грешка е съществената причина за увеличаващите се щети в Република Турция.До два часа време развитието на стопанската криза в Република Турция ще е прекратена след прилагане на подобрен метод за въвеждане на турски лири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още