IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доведе ли хибридният модел на обучение до по-устойчиво образование?

Експерти коментираха тази и други любопитни теми в първото издание на конференцията "Образование и бизнес"

14:23 | 19.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Как зеленото образование да се материализира в зелен бизнес, кои са световните екологични тенденции и какви качества трябва да имат студентите, обучавани в онлайн среда, бяха сред основните теми в първото издание за годината на утвърдената конференция „Образование и бизнес“, която Bulgaria ON AIR организира. 

През 2021 година сред специалните гости, които коментираха последните иновации и внедряването на устойчиви и екосъобразни практики в образованието и бизнеса, зелено предприемачество и тенденциите в областта, бяха доказани имена от мениджмънта на технологични компании, учени, представители и утвърдени преподаватели от престижни висши училища у нас.

Първото издание започна с "Технократи", които използват детските изобретателност, любопитство и въображение и ги трансформират в знания и реални умения.

"Технократи" е нещо, което се роди преди 4 години с моя партньор. През това време работим и правим различни курсове в посока роботика, програмиране, технологии и, разбира се, зелена енергия и възобновяеми енергийни източници", заяви съоснователят Ивайло Бонев

На живо в студиото, специалистът представи автомобил, който се задвижва с горивна клетка, а използва водород.

Гост в студиото на „Образование и бизнес“ беше още зам.-ректорът по европейски проекти и продължаващо обучение във ВУЗФ доц. д-р Радостин Вазов, който разказа повече за първия и единствен по рода си в България мозъчен тръст за устойчиви финанси и енергетика - Green Finance and Energy Center, сред учредителите на който е Investor Media Group и Висшето училище по застраховане и финанси, което е част от медийната група. 

"Всъщност центърът има за цел да създаде водещи практики и да обедини работата на различните компании, работата и изследванията в университетите, да създаде стратегии за прилагането на тези практики, тъй като проблемите са много", заяви той.

По темата за развитието на предприемаческата култура във висшето образование, проф. д-р Евгени Станимиров, ректор от Варненския икономически университет, посочи: 

„Трябва да бъдем изключителни отговорни към младите хора, защото и тематиката на днешната конференция е свързана с образование и бизнес, които са обагрени в зелено. Трябва да бъдем честни към тях, че ги подготвяме за един IT спектакъл, на който не знаем параметрите, но знаем посоката.“

По неговите думи, правилната посока е свързана с устойчивостта и опазването на околната среда, както и съчетаването им с рентабилност. 

В първото издание на утвърдената конференция „Образование и бизнес“ за 2021 година, гостите коментираха и новия хибриден модел на обучение, който въведоха редица образователни заведения заради пандемията от COVID-19.

„И в магистърските, и в бакалавърските програми ние наблюдаваме все по-ясно изразено желание от страна на студентите и на преподавателите за разчупен формат на преподаване“, сподели академичният директор в AUBG Момчил Карпузанов.

Конференцията се провежда със специалната подкрепа на: Висше училище по телекомуникации и пощи, Ди Ейч Ел Експрес България, Kaufland България, Икономически университет Варна, Американски университет в България и А1. Партньор на събитието е и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още