IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Галъп": Същата конфигурация в парламента и след вота на 11 юли

Почти 58% от анкетираните твърдят, че със сигурност ще гласуват на предсрочните избори

17:10 | 19.05.21 г. 21
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

След предсрочните парламентарни избори на 11 юли в парламента ще влязат същите шест партии, които бяха и в 45-ото Народно събрание. Това сочат данните от представително изследване на „Галъп интернешънъл“ за електоралните нагласи, проведено между 7 и 14 май сред 812 пълнолетни българи.

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така: ГЕРБ биха разчитали на 22,8% от гласовете, като тепърва ще се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС (с десети от процента). „Има такъв народ“ би разчитала на 20,1%, БСП – на 16,1%, „Демократична България“ – 11,6%, ДПС – 11,2% и „Изправи се! Мутри вън!“ – 5,6%.

Под 4-процентната бариера остават -  ВМРО – 3,1%, партията на Васил Божков с 2,8%, „Възраждане“ – с 2,6%, „Воля“ – 1,4%. Общо 2,7% са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа – сред тях с отличими стойности са „Атака“, НФСБ, „Републиканци за България“, АБВ, формацията на Минчо Христов, КОД и др.

Водещите преговори формации като ВМРО, „Воля“, НФСБ, „Атака“ и т.н. явно имат възможност за сумарен резултат от близо 5% – макар автоматичното сумиране да не е винаги най-удачен подход в политическите изследвания.

57,9% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,7% казват, че вероятно ще гласуват, 8,3% – че вероятно няма да гласуват. 13,7% казват, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Тепърва ще става ясно каква активност за изборите се очертава – при излизането на официалните избирателни списъци.

Ситуацията като цяло остава непредвидима. Затова на този етап не е съвсем коректно да се конкретизира формула за брой потенциално влизащи в парламента формации. Текат и коалиционни преговори, посочват социолозите.

От "Галъп" уточняват, че това е картината на електоралните нагласи към този момент. Тя е „моментна снимка“ и няма как да е прогноза за изборен резултат. Снимката няма как дословно да отчете потенциални коалиции, като например ГЕРБ-СДС, обединение на националистически формации и други обединения.

Минимален процент биха гласували с „Не подкрепям никого“.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Данните са от редовното независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ „лице в лице“ с таблети, проведено между 7 и 14 май, сред 812 пълнолетни българи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Иначе преди едни 5-6 години говореше една врачка по телевизията, че руса жена на средна възраст щяла да се появи това десетилетие и щяла да оправи България. Може и да има нещо вярно в това. Шахматистката на Слави се вписва в предсказанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
kmilchev
преди 2 години
То едни компромати преди изборите доста могат да изменят нещата, но самият Слави сам си се изложи, че не искаше да поеме никаква отговорност. Той не случайно нито има деца, нито някога се е женил. То само с критика и оплаквания не стават нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
.. е до сега за кой си гласувал.. за коалиционния партньор от дпс ли? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
beinsa
преди 2 години
ГЕРБ реално нямат алтернатива в момента и аз ще гласувам за първи път за тях. Поне доказано строят пътища.Другите са мишки. Видяхме ги колко съруват вече. Само кавги и циркове в парламента сътвориха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това за народа е спорно... :))некой си спят от 89та насам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Mechkata
преди 2 години
Не ББ, а народа се събуди и разбра, че той се е обградил с крадливи некадърници, селски тарикати и *** и то от време оно - от зародиша на партията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
не се самоизтри...осъзна реалността, събуди се от царския си сън и разбра че е гол, обграден от крадливи некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
и аз слушам хората... преди 7-8 години, 2/3ти от познатите ми гласуваха за бб, сега нито един... включително и заможни хора с бизнес.. писна им от рекета му..и лошото управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
В случая той се самоизтри :) не е пускал скоро Севда да стриймва във ФБ:) Ама може просто да стои и да гледа сеир и да седи на полусъединител :) Ще видим какво ще стане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
остави ги личните статистики и галъп ... в момента алфарисърдж работят на терен , другата седмица ще излезнат техните прогнози . там може да се види реалният тренд . виж че Бащицата го изстриха от медийното пространство ... :))) ... това ще го изключи от надпреварата . ако постигне паритет с ИТН ще е добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още