IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор на Ню Йорк започва криминално разследване срещу бизнес империята на Тръмп

Бившият президент на САЩ определя производството като „най-големия политически лов на вещици в историята"

21:23 | 19.05.21 г. 1
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Erin Schaff/Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Erin Schaff/Bloomberg

Правните заплахи за Доналд Тръмп и неговата бизнес империя ескалират. Главният прокурор на Ню Йорк коментира днес, че продължителното разследване на фирмите на Тръмп показва евентуални престъпни, а не само граждански, нарушения, заради което е стартирано криминално производство, съобщава FT.

Разследването, водено от държавния прокурор Летиша Джеймс, е част от двустранно правно преследване на Тръмп и неговия бизнес. Другото се извършва от кантората на Сайръс Ванс, окръжният прокурор на Манхатън, който по-често се фокусира върху наказателното право, а не по граждански дела.

Говорител на Джеймс коментира: „Информирахме Trump Organization, че нашето разследване вече няма чисто граждански характер. Сега активно разследваме Trump Organizationв криминално качество заедно с прокурора на Манхатън“.

В дълго изявление Тръмп определя разследванията като „най-големия политически лов на вещици в историята на САЩ“. "Няма нищо по-корумпирано от разследване в търсене на престъпление", казва още бившият президент.

Според него разследванията са изчислени, за да му попречат да подаде нова кандидатура за Белия дом.

Trump Organization не е отговорила на искането за коментар.

Фокус на разследванията, според хора, запознати по въпроса, е дали компанията е извършила измама, като е завишила стойността на определени имоти, за да осигури банкови заеми, като същевременно ги сведе до минимум, за да намали данъците си.

Разследванията тръгнаха от доклади от 2018 г., че Майкъл Коен, еднократният личен адвокат на президента, е уредил „тихи“ парични плащания за жени, които твърдят, че са имали извънбрачни връзки с Тръмп. Коен, който беше осъден на три години затвор, след като се призна за виновен по няколко федерални обвинения, заяви пред Конгреса, че по-късно е бил компенсиран за тези плащания със средства от Trump Organization, които са отчетени като юридически хонорари.

Запознат с разследването на Джеймс казва пред медията, че фокусът върху наказателните дела не изключва възможността да се стигне и до граждански обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
опала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още