IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От парижките кафенета до римското джелато - Европа най-сетне се пробужда

Несигурността на Стария континент обаче остава заради новия вариант на коронавируса от Индия

21:10 | 19.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европа се пробужда от пандемията с повторното отваряне на кафенета в Париж, магазинчета за сладолед в Рим и бирени градини в Бавария. Това е голям тест за възстановяването на региона от здравна и икономическа гледна точка, пише Bloomberg.

Властите на Стария континент разхлабват ограниченията, тъй като броят на заразените намалява, а този на ваксинираните расте. Италия, която беше първият епицентър на кризата в Европа, ще отмени националния комендантски час през идните седмици, а строгите ограничения постепенно се смекчават в Германия. Във Франция ресторантите може да обслужват гости на открито от сряда, а музеите, включително Лувърът, планират отново да приемат посетители.

Докато парижките кафенета, включително бившото любимо място на Ърнест Хемингуей Les Deux Magots, се подготвят, прочутото “Мулен Руж“ предизвика въодушевление тази седмица, като изпрати танцьорки на кан-кан на улиците, за да рекламират планираното отваряне на кабарето през септември, показвайки датата от вътрешната страна на полите си.

Въпреки това несигурността в региона остава след няколко стъпки назад в усилията му да победи COVID-19. Докато нов заразен вариант, идващ от Индия, се разпространява бързо в други страни, мерките за сдържане на заболяването ще останат видими. В Берлин ще се изискват тестове за хранене навън в ресторантите, които може да отворят отново врати в петък, а уличният живот в Париж няма да е толкова натоварен като преди пандемията.

Залогът е висок. След вяло начало на ваксинационните кампании повторното отваряне на Европа изостава от това във Великобритания и САЩ и регионът не може да си позволи да изостане още повече. Миналата седмица Европейската комисия повиши прогнозата си за растеж през 2021 г. за еврозоната до 4,3%, след като взе предвид съвместния фонд за възстановяване на блока на стойност 800 млрд. евро. Но темпът все пак е по-бавен от скока с най-малко 6%, който икономисти очакват да видят в САЩ и Великобритания. Европа Европа

В политически план лидерите на континента трябва да постигнат точен баланс между съживяването на икономиката и опазването на общественото здраве или рискуват да предизвикат гнева на избирателите. Консерваторите на канцлера Ангела Меркел се борят със Зелените в Германия за управлението на най-голямата икономика в Европа, а френският президент Еманюел Макрон, който напразно опита да избегне трета блокада, е изправен пред тежко предизвикателство за преизбиране догодина.

„Това е малък момент на новооткрита свобода, който е плод на колективните ни усилия“, заяви Макрон пред репортери на BFM TV, докато пиеше кафе в събота сутрин на терасата на кафене в центъра на Париж.

Настроенията се изразяват в предпазлив оптимизъм. Мерките за блокада забавят чувствително разпространението на вируса, а ваксинациите се засилват бързо. Но със заплахата от нови щамове като този от Индия рисковете остават.

„Можем да сме уверени, но да не прибързваме“, каза говорителят на Меркел Щефан Зайберт тази седмица. В момент, когато броят на заразените все още е по-висок в сравнение с година по-рано, „все още не сме достигнали положение, при което можем да се радваме на спокойно лято като миналата година“, допълни той.

Властите са нащрек, извличайки поуките от миналата пролет, когато се смяташе, че болестта е овладяна, но се завърна още по-яростно през есента. Официални представители в град близо до Дюселдорф временно карантинираха 189 души, след като беше потвърден един случай на индийския вариант.

Оставащите притеснения означават предпазливо съживяване на заведения като бирената градина Chinesischer Turm в Мюнхен, която отвори миналата седмица, след като броят на заразените намаля под рисковите нива. Обичайно около 7 хил. гости могат да похапват наденички и да пият бира на общи маси, но бизнесът е ограничен на фона на малкото чуждестранни туристи и мрачното време и перспективата е неясна.

„Докато можем да останем отворени, сме доволни. Но има някои рискове като варианти на COVID, които не можем да преценим в момента“, казва Мария Пинцгер, говорител на бирената градина. Европа Европа

В Испания ресторанти и театри отвориха отново преди около две седмици при ограничен капацитет и по-ранно затваряне в повечето области. В Барселона търсенето от местното население не е достатъчно, за да замени милионите туристи, които се стичаха в града, казва Серхи Ферер, президент на асоциация на търговците в плажния квартал Барселонета.

„Ако нямаме туристи през лятото, това ще бъде разрушително за нас“, казва Ферер, който управлява ресторант в града. „Ресторантите са пълни с местни жители през деня в петък, събота и неделя, но нещата не са достатъчно добри за нас, за да отворим през нощта“, допълва той. Европа Европа

В Рим удължаване на комендантския час след 22 ч. ще промени ситуацията за компании като рибения ресторант Ripa 12 в модерния квартал Трастевере. Макар че той е отворен от края на април, външните маси са празни в ранните вечерни часове, което показва ще съживяването може да е постепенно.

„Нашите клиенти са професионалисти, които работят до късно и не идват преди 21 ч.“, казва Винченцо Колао. С действащите ранни комендантски часове до тази седмица „много от тях изобщо не идваха“, отбелязва той и допълва, че приходите са намалели с около 70% спрямо нивото преди пандемията.

Сходна е ситуацията в Париж, където масите пред ресторант Paparazzi ще бъдат за максимум шестима души и с изисквано пространство между тях. Менюто също е ограничено. Собственикът Паоло Вилианизи очаква много от банкерите и адвокатите, които някога е обслужвал, да не го посещават толкова често като преди.

„Работата от вкъщи няма да изчезне. Хората ще се връщат в офиса два-три дни в седмицата, след това ще хукват към провинцията. Бих направил същото, ако можех“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
"Европа най-сетне се пробужда "Скоро не бях чувал нещо по-смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
есента ще бачкаме на пълни обороти . ваксинираните де ... неваксинираните мушмули ще са в очакване на четвърта или пета вълна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още