IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford и SK Innovation създават съвместно предприятие за батерии

Инициативата ще бъде обявена официално в четвъртък (20 май) с подписването на меморандум за разбирателство между двете компании

15:18 | 20.05.21 г.
<p>
	Електрическият автомобил на Ford Mustang Mach-E. <em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Електрическият автомобил на Ford Mustang Mach-E. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Вторият по големина на пазарния дял американски автомобилен концерн Ford Motor и южнокорейският производител на батерии SK Innovation ще създадат съвместно предприятие за производство на батерии в САЩ, за да подкрепят усилията на американското правителство в подкрепа на електромобилността в страната, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Очаква се в четвъртък да бъде обявен меморандум за разбирателство между двете компании.

Разговорите около съвместното предприятие напреднаха в рамките на миналия месец, след като SK Innovation се съгласи да плати 1,8 млрд. долара на LG Energy Solution, изцяло притежавано дъщерно дружество на LG Chem Ltd, за уреждане на спора относно търговската кражба, в която LG Energy Solution обвинява своя конкурент.

Спорът, който администрацията на американския президент Джо Байдън беше напът да уреди с решение, изложи на риск производството в завода за клетки за батерии на SK Innovation в Джорджия. Този завод, който е в процес на изграждане, ще обслужва Ford и германската автомобилна група Volkswagen AG. 

Във вторник Байдън призова за предоставяне на държавни субсидии за нови съоръжения за производство на батерии като част от плана му за стимулиране на електрическата мобилност на стойност 174 милиарда долара по време на посещение в завод на Ford EV в Мичиган. Той също така спомена ролята на своята администрация при посредничеството при уреждането на споразумението между SK и LG Chem.

Президентът на Южна Корея Мун Джае-ин трябва да пристигне във Вашингтон в четвъртък, като четиридневният му престой ще включва посещение в завода на SK в Джорджия. Съвместното предприятие Ford-SK ще подчертае тесните връзки между САЩ и Южна Корея по отношение на електромобилите, ключов приоритет за Байдън.

Очаква се SK Innovation да завърши строителството на фабриката по-късно тази година, като вече изгражда второ съоръжение в съседство, което се очаква да започне производството на батерии през 2023 г. Компанията е инвестирала 2,6 млрд. долара в производствени мощности в Джорджия.

SK Innovation разполага с обекти за производство на батерии в САЩ, Унгария, Китай и Южна Корея, с годишен капацитет от около 40 гигаватчаса (ГВтч).

Концернът има за цел да увеличи годишния си капацитет от около 125 ГВтч през 2025 г., като батериите ще могат да захранват около 1,8 милиона електрически превозни средства.

Сделката със SK може да помогне на Ford да тръгне по подобен път като конкурента General Motors Co, най-големия американски автомобилен производител по пазарен дял, който развива съвместно предприятие за производство на батерии с LG Energy.

Ford планира да електрифицира своите ключови модели, включително микробуса Transit в края на тази година и пикапа F-150 в средата на 2022 г., като вече е пуснал в продажба изцяло електрическия SUV Mustang Mach-E. Концернът заяви, че ще инвестира 22 млрд. долара в електрификация до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още