IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство няма да съживява НОЩ

От гледна точка на управление на кризата не е необходимо да съществува Национален оперативен щаб, смята служебният здравен министър Стойчо Кацаров

10:58 | 20.05.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съставът на Националния оперативен щаб, определен от Бойко Борисов.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Съставът на Националния оперативен щаб, определен от Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

След като на 15 април 2021 г. Националният оперативен щаб (НОЩ) бе разформирован, не е издавана последваща заповед за възстановяването му. Това съобщават от пресслужбата на кабинета.

Информацията е във връзка със запитвания, тъй като обичайно брифингите на НОЩ се състояха в четвъртък.

Припомняме, че преди два дни служебният здравен министър Стойчо Кацаров обясни, че решението дали Националният оперативен щаб ще продължи работа, ще вземе министър-председателят Стефан Янев. Според Кацаров обаче от гледна точка на управление на кризата с коронавируса не е необходимо да съществува Национален оперативен щаб, защото и досега той е функционирал като работна група, която консултира министър-председателя.

На 15 април бившият премиер Борисов разформирова Националния оперативен щаб, който го консултираше за борбата с COVID-19, без да посочат причините за това решение.

Веднага след това здравният министър на Борисов Костадин Ангелов определи закриването на щаба като логично решение и го мотивира с факта, че правителството е в оставка, а следващото е в правото си да създаде нов орган за управление на кризата. Самият Борисов отхвърли като критиките, че решението му за закриване на НОЩ е реваншизъм. 

Щабът бе създаден през пролетта на миналата година със заповед на премиера, когато започна пандемията от коронавируса с цел да организира и координира действията на властите срещу разпространението на заразата. Начело на щаба беше поставен директорът на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски.

Въпреки че това не е държавен орган, щабът беше посочен като главен орган в кризисната ситуация и всички решения за противоепидемични мерки бяха взимани от негово име.

Веднага след като Националният оперативен щаб беше разпуснат, решението срещна остри реакции и критики, че пандемията и здравето на нацията остават без контрол. След три дни Борисов възстанови Нацоналния оперативен щаб за противодействие на пандемията. 

Както много пъти са заявявали от бившето вече правителство Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Резултатите от работата на щаба обаче останаха спорни, тъй като дейността му се сведе до даване на брифинги – в началото всеки ден по два пъти, а впоследствие веднъж в седмицата, като здравните власти използваха тази възможност да огласяват статистически данни за развитието на пандемията, публикувани на Единния информационен портал за коронавируса. А основната цел – да съдейства с адекватни мерки за намаляване на смъртността от коронавирус в България, не се изпълни. В крайна сметка към датата на разформироването на щаба България беше на челна позиция по смъртност от заболяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
тия търтеи нощарите се охраниха и за няма година глей кви муттри извъртяха ... *** , да е.а тяхната мама !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още