IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за възстановяване ще трябва да мине и през екооценка

България вече закъсня с внасянето на документа в Брюксел, чрез който дава заявка за част от 750-те млрд. евро за възстановяване на Европа

12:04 | 20.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Планът за възстановяване на България ще трябва да бъде подложен на оценка за въздействието върху околната среда, реши служебният министър на околната среда Асен Личев, отменяйки акт на предишния министър Емил Димитров.

Има основание за оттегляне на решението, че не е необходимо провеждането на процедура по екологична оценка, посочват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). До този извод в институцията са стигнали след разглеждане на жалби от неправителствени организации.

Страните от ЕС трябва да подадат своите проекти по плана за възстановяване на общността до 30 април. От Брюксел обаче заявиха, че проявяват гъвкавост и ще дадат известен гратисен период, защото искат да видят качествени заявления от страна на членовете.

18 държави вече внесоха своите национални планове в Брюксел. Предвидените средства за борба с предизвикателствата, поставени от пандемията, са 750 млрд. евро, от които около половината са под формата на грантове, а останалите - нисколихвени заеми.

От тях България трябва да получи 6,3 млрд. евро, като кандидатства само по грантовата схема.

Крайният срок за разходване на средствата е 2026 г. и по тази логика плановете по схемата трябва да бъдат внесени до 2022 г., коментира пред Народното събрание бившият вече вицепремиер, отговарящ за европейските средства, Томислав Дончев.

Темата за Плана за възстановяване беше гореща в краткия живот на 45-ото Народно събрание. Всики политически групи настояваха страната да внесе документа до 30 април, макар че имаше критики за приоритетите в него. Депутатите смятаха, че след това "в движение" страната ще може да прави промени, ако се налага.

Според Дончев корекции трудно могат да бъдат правени, след като заявката бъде одобрена веднъж, защото се касае за конкретни проекти, а не за схеми за финансиране.

Той препоръча България да поиска "предварителна проверка" на документа от европейските чиновници, преди да бъде внесен официално в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още