IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният преход поставя под въпрос активи за 14 трилиона долара

Според Wood Mackenzey потреблението на суровини много скоро надмине нивата от 2019 година, след като светът се възстанови от пандемията от коронавирус

21:30 | 20.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийната трансформация поставя въпрос за бъдещето на активите на петролната и газовата индустрия на стойност 14 трилиона долара, сочи доклад на Wood Mackenzey. И двете индустрии са рискови - през годините този риск се преодоляваше от един-единствен залог - потреблението ще продължава да расте, пише Oil Field Technology.

Стремежът към промяна в енергийния сектор обаче съществено променя нещата. Консултантската компания е изготвила два сценария за развитие в следващите десетилетия - търсенето ще продължи да се повишава и това ще подкрепя цената на суровините или светът стриктно ще се придържа към екологичните цели и тогава цените на петрола и природния газ ще се сринат.

Според консултантската компания сега светът се възстановява от пандемията от коронавируса и потреблението на суровините много скоро надмине нивата от 2019 година.

В доклада си от Wood Mackenzey отчитат, че след годините на застой и ниски цени, петролните компании сега ще получат по-големи приходи при цена от 60 долара за барал, отколкото при 100 долара за барел.

Според прогнозата вероятно светът ще се нуждае от петрол и природен газ още години наред, макар и компаниите да са изправени пред предизвикателството да продават при неясно потребление и нестабилни цени. Но ако светът действително реши да ограничи затоплянето до 2°С до 2050 година, то потреблението на петрол ще бъде пиково около 2025 година, след това ще намалее със 70% до 2050 година. С намаляване на търсенето цената на петрола ще тръгне надолу

Цената на природния газ обаче ще остане стабилна на фона на отказа от въглища, особено в Азия. Това означава, че през следващите години ще има повече инвестиции в газовата индустрия, отколкото в петролната.

Преди дни Международната агенция по енергетика (МАЕ) коментира, че за да бъдат постигнати целите в Парижкото споразумение, светът трябва веднага да се откаже от петрола и природния газ. Но според анализите на Wood Mackenzie ще отнеме десетилетие преди това да стане реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Този, дето слага минуси, може ли да предложи нещо по-ефикасно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Идеята е, в региона на находището, да се оформи подземна структура от стволове и забои, във вид на преобърнат с корените НАГОРЕ бор, като "коренът" е сондажната платформа, "стеблото" е водещият ствол, а, на местата на "клоните", са вторичните стволове, които, се изграждат в долната част на продуктивния слой, ако се сондира за нефт или с дренажни цели и в произволна (разбира се, според плана за мултиплекса)-ако се търси газ. Така, ВСИЧКИ потоци и малки струйки течни флуиди, се изпомпват от една единствена помпа на дъното на водещия ствол, а целият залеж, може да се източи "до капка", като се постигат преди, немислими коефициенти на извличане от над 70-90%. Разбира се, БГ дупкатели, продължават да заравят парите на работодателя си, а някой беше питал защо акциите на ПДНГ -АД се търгуват толкова ниско. Причините, разбира се, са повече от една но, ТАЗИ......МАЙ Е ИЗМЕЖДУ ГЛАВНИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
И с двата случая, индустрията има належаща нужда от скок в производителността пи срив себестойността на метър сондаж, ако не за друго то поне, за да останат -които са в играта - на печалба и при спадащ тренд в потреблението. Няма дори сравним способ с MDP,но, мастодонтите в бранша, предпочитат да потънат с гордо вдигнат хобот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още