IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 ще обсъжда възможностите за глобален сертификат за Covid ваксинация

Това би възродило глобалните пътувания на фона на ускоряването на ваксинациите

15:52 | 20.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Групата на седемте най-големи икономики в света (Г-7) ще обсъди следващия месец варианти за международно признаване на сертификати за ваксинация срещу Covid-19, според запознат източник, цитиран от Bloomberg.

Г-7 има за цел да подкрепи създаването на глобална рамка за взаимно признаване на документи, показващи доказателства за ваксинация, посочва източникът на агенцията, който е пожелал анонимност.

Подобно одобрение, ако доведе до създаването на конкретни мерки, би улеснило възраждането на глобалните пътувания, тъй като все повече хора получават коронавирусна ваксина. Това би било особено приветствано от авиокомпаниите и туристическата индустрия, които са сред най-тежко засегнатите от пандемията.

Европейският съюз (ЕС) обяви тази седмица, че скоро ще позволи пътувания до блока на ваксинирани срещу коронавирус, като те няма да бъдат подлагани на карантина. Този ход обаче не може да се съпостави с други членове на Г-7. САЩ например все още не разхлабват правилата за европейските посетители.

Великобритания изисква пътуващите от по-голямата част от ЕС да се самоизолират и препоръчва да не се пътува до няколко държави.

ЕС е на финалния етап от одобряването на рамка за държавите членки и техните сертификати за ваксинация.

Като част от декларация, която министрите на здравеопазването на страните от Г-7 ще приемат, когато се срещнат в Оксфорд в началото на юни, се очаква групата да изложи необходимостта от многостранно сътрудничество по взаимодействащо решение, основано на стандарти, което може да се използва в международен план за проверка на ваксинациите.

Министрите биха могли да препоръчат работа в рамките на процесите на Световната здравна организация „за разработване на международни стандарти и препоръчителни практики за създаване, използване и взаимно признаване“ на сертификати за „безопасни, ефективни и стриктно прегледани ваксини“, посочва се в проекта на декларация. Всяка рамка трябва да позволява както цифрови, така и хартиени формати.

Мненията между страните се различават по отношение на това доколко тези планове трябва да бъдат подкрепени. Преговорите продължават и декларацията може да се промени преди министрите да се срещнат на 3-4 юни.

Правителството на Великобритания, което е домакин на тазгодишната среща на Г-7, не е отговорило на искането за коментар на медията.

Министрите да се ангажират да предприемат действия в други области. Една от тях е глобалната здравна сигурност чрез въвеждане на механизми за по-добра подготовка, финансиране и сътрудничество при пандемии, включително чрез създаването на център за обмен на информация.

Групата иска да създаде подход „Едно здраве“, който също така включва изменението на климата, опазването и устойчивото използване на биологичното разнообразие.

Друга тема, която здравните министри на държавите от Г-7 ще обсъждат, е антимикробната резистентност. За да се гарантира, че настоящите лекарства и лечения няма да станат неефективни, някои членове на групата подкрепят създаване на набор от принципи и международни стандарти за индустрията и правителствата.

Министрите ще дискутират и ускоряването на скоростта, с която клиничните изпитвания генерират солидни доказателства. Очаква се министрите от Г-7 също да потвърдят ангажимента си по редица теми, които бяха изтласкани от фокуса по времето на Доналд Тръмп, включително постигане на универсално здравно покритие, както и сексуалното и репродуктивното здраве и правата на всички хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
ше го изфабрикуваме ве или ше си го купим на черно немате ядове .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
EudraVigilance: над 405 250 наранени и 10 570 мъртви в ЕС от инжекциите за Ковид-19Ресурсът за страничните ефекти показва, че към 8 май 2021 г. 405 259 души са били наранени от убождането за китайския вирус, докато други 10 570 са починали. Базата данни също така показва наранявания и смъртни случаи, свързани с всеки специфичен тип препарат, включително тези предлагани от Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca и Janssen (Johnson & Johnson).До 8 май инжектирането с Pfizer-BioNTech е причинило около 170 528 наранявания и 5368 смъртни случая. Сред най-често срещаните наранявания са увреждания на опорно-двигателния апарат и съединителната тъкан, нарушения на кръвта и лимфата, стомашно-чревни разстройства, дихателни, гръдни и съдови нарушения.През същия период от време инжекцията на Moderna е причинила 22 985 наранявания и 2 865 смъртни случая. Същите смъртоносни странични ефекти, свързани с инжектирането на Pfizer-BioNTech, също са свързани с това, заедно с инфекции, очни нарушения, психиатрични разстройства, репродуктивни проблеми и кожни заболявания.https://anonybulgaria.wordpress.com/2021/05/20/eudravigilance-над-405-250-наранени-и-10-570-мъртви-в-ес-от-инже/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още