IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК санкционира с 371 млн. евро инвестиционни банки за картел

Седем банки са си обменяли стратегиите за участие на пазара на европейските правителствени облигации

14:59 | 20.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) наложи санкции за седем инвестиционни банки за участие в картел при търговията с европейски правителствени облигации. Наказания се налагат на Bank of America, Natixis, Nomura, RBS (сега NatWest), UBS, UniCredit и WestLB (сега Portigon).

Само три от банките обаче ще платят финансовите санкции, чийто общ размер е 371 млн. евро - Nomura, UBS and UniCredit. Най-голяма е глобата за UBS - 172,3 млн. евро. UniCredit ще трябва да плати малко над 69,4 млн. евро за нарушението на правилата, а Nomura - 129,5 млн. евро. 

NatWest избягва финансовата санкция, защото е съобщила за нетърговската практика на Брюксел, става ясно от съобщението.

За Bank of America и Natixis е изтекъл давностният срок, а Portigon, юридическият и икономически наследник на WestLB, получи нулева глоба, тъй като през последната бизнес година не е генерирал нетен оборот, който служи като определяне на размера на глобата.

Проверката на ЕК е установила, че трейдърите на банките са поддържали връзка по между си, включително и чрез чат рум през терминалите на Bloomberg. По този начин те са споделяли чувствителна информация за търговските сделки, давали са данни за своите стратегии на пазара и как ще наддават при търговете с книжа на страните от еврозоната.Тези действия са в нарушение на антимонополните правила на ЕС.

Картелът е съществувал в годините на кризата - между 2007 година и 2011 година и засяга всички страни от еврозоната.

"Недопустимо е в разгара на финансовата криза, когато много финансови институции бяха спасени с публични средства, тези инвестиционни банки да правят картел на пазара в ущърб на членовете на ЕС", коментира по повод наложените санкции комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

За втори път в рамките на месец Брюксел наказва инвестиционни банки за нарушения на антимонополните правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още