IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът засега е по-скоро акция, а не пари

Но идеята, че един ден ще се превърне в нещо такова, е източникът на сегашната му стойност

16:50 | 23.05.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди години бях нает, без никакъв опит във финансите, като стажант-анализатор в хедж фонд. Попитах моя бъдещ шеф как трябва да се подготвя. Той каза: „Вземи си финансов калкулатор и се научи да смяташ нетна настояща стойност. Това наистина е всичко", спомня си Робърт Армстронг на страниците на Financial Times.

Шефът беше прав. Оттогава започнах да мисля в измерението на бъдещи парични потоци, крайни стойности и дисконтови проценти. Всеки друг аналитичен инструмент, който съм усвоил оттогава, е вторичен.

Ето защо ми е неловко да правя това, което трябва да направя днес: да пиша за биткойна, актив, далеч от възможностите на моя калкулатор HP-12c (милениалите може би се чудят какво е това). Това, което ще прочетете е мнението на един старомоден анализатор. 

На биткойна трябва да се гледа като на акция в компания, чийто единствен актив е обещаваща, но недоказана технология - това не е 100% вярно, но е правилната метафора. Много хора говорят с тези термини. Ето какво мисли например Бил Милър, много известен инвеститор в акции:

„Биткойнът е решението на проблем, който тормози икономиките, откакто има такива, а именно държавният монопол върху паричното предлагане и банковите системи, който води до серийни дефолти, конфискация чрез национализация, инфлация и т.н. Приемете биткойна за цифрово злато. Златото е аналогово, биткойнът е дигитален. Той е далеч по-добър от златото като средство за съхранение на стойността. Не можете да избягате от страната си със злато за милиони долари, тъй като е обемисто и трудно се дели, докато биткойн можете да изпращате навсякъде за части от секундата при много ниски разходи, като криптовалутата е почти безкрайно делима."

Ако технологията на биткойна сработи, това ще бъде нова форма на парите, която ще превъзхожда функцията им на средство за съхранение на стойността: инфлационно устойчива, прехвърляема без затруднени и извън обсега на държавни машинации.

Ето какво мисли и Марк Андреесен, много известен технологичен инвеститор:

„Платформата на биткойна е нов вид разплащателна система. Всеки по света може да плати на всеки друг каквато и да е сума биткойни, като просто прехвърли собствеността на съответния слот в електронната книга. Поставяте стойност, прехвърлете я, другият я получава, не се изисква ауторизация и в много случаи няма такси."

Последна актуализация: 19:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
е то кволсмислено има че да е четеш тая статия... цитирам бисер:Златото е аналогово, биткойнът е дигитален.... златото било аналогово! плессс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
до са се наблюдава за тая "акция" че спадовете са от порядъка на 6-7 пъти е след тва скача х10 пъти, не знам само кой ли от всичките пъти спада ше е повечко от 6-7 и ше се приземи на левче .... докат се върти рулетката що да не цъкат там ? нека си житка народа а колко още дигитални копия има е палитрата е пълна ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Абе юнаци, да бяхте си направили труда поне да прочетете статията, преди да коментирате бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Точно така - биткойнът е акция на компания, която, обаче, не извършва никаква дейност, нито има някакъв приход. И как тогава тази акция има цена, различна от нула? Ами карат я на обещания,,фантазии и илюзии. Никога няма да спечели и цент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още