IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Байдън направи крачка към Германия за "Северен поток"

В сряда американският президент се отказа от санкции за газопровода

22:15 | 20.05.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg LP 

Германският канцлер Ангела Меркел приветства решението на американския президент Джо Байдън да се откаже от някои санкции срещу противоречивия газопровод „Северен поток 2“, предава Bloomberg.

САЩ, както и страни като Украйна и Полша, се противопоставят на подкрепяната от Газпром връзка между Русия и Германия, тъй като са притеснени, че влиянието на Кремъл в Европа ще нарасне, след като почти завършеният тръбопровод бъде пуснат в експлоатация.

Администрацията на Байдън съобщи в сряда, че „Северен поток 2“  и главният му изпълнителен директор Матиас Варниг участват в подлежаща на санкции дейност според американските закони, но тя ще се откаже от наказанията по съображения за националната сигурност.

„Разбира се, президентът Байдън направи малка крачка в нашата посока в контекста на конфликта за „Северен поток 2“, заяви Меркел пред държавната телевизия WDR, като в същото време даде да се разбере, че Германия и САЩ продължават да имат различни гледни точки. Северен Северен

Подкрепата й за газопровода беше повторена от двама от кандидатите за нейни наследници след парламентарните избори през септември. Както председателят на ХДС Армин Лашет, който е кандидат на консервативния алианс на Меркел, така и финансовият министър социалдемократ Олаф Шолц отхвърлиха притесненията на САЩ.

Кандидатката на Зелените Аналена Баербок, чиято партия замени блока на Меркел на първо място в някои от обществените допитвания през последно време, потвърди противопоставянето си на проекта и заяви, че той излага сигурността на Украйна на риск, като заобикаля страната. Шолц контрира, че правителството има отговорността да гарантира, че Украйна ще продължи да участва в транзита на газ.

Меркел заяви, че ще разговаря с Байдън по въпроса в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Корнуол идния месец. Тя обаче не отговори какво ще предложи Германия на администрацията на Байдън в замяна.

„Партньорството се състои в зачитане на гледната точка на другата страна и в намирането на компромиси. Говорим за сделки, едва когато бъдат финализирани“, изтъкна Меркел.

Строителството на газопровода започна през 2018 г. и се превърна в голям източник на разногласия между САЩ и европейските им съюзници, особено Германия, при администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. Байдън като цяло зае същата позиция като Тръмп – че проектът подкопава европейската сигурност, обвързвайки още повече континента с Москва.

В Германия се смята, че Байдън се е отказал от борбата за газопровода не само защото не иска да застрашава отношенията с Берлин, но и защото се нуждае от германската подкрепа срещу Китай.

Американското решение да се откаже от санкциите срещу „Северен поток 2“ „е конструктивна стъпка“, каза германският външен министър Хайко Маас в сряда. Германия ще продължи разговорите със САЩ „възможно най-конструктивно“ в опит за смекчаване на притесненията за проекта, допълни той пред репортери.

Четири кораба бяха санкционирани от САЩ при последния кръг от наказания заради тръбопровода наред с организации като руската държавна Морска спасителна служба.

1230-километровият газопровод ще помогне на Германия да си осигури относително евтини доставки на газ на фона на намаляващия добив в Европа. Той също така е част от десетилетните усилия на Газпром да диверсифицира вариантите си за износ към Европа в момент, когато регионът се отказва от ядрената енергия и въглищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Ей мюсулмански и руски ***, ще ви смачкаме като ***. Ще ви пръснем отверстията. За всеки българин убит по комунизма и робството, ще го ядете големия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
то излиза че рософобийните кавалчоци са на хранилка при Кремля, треа ги питам и наще шушляци дали не зимат некой лев кат Иво Инджев и Илиян Василев ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
да е таз най-много рева против вожда на Северните Орди, а най много мангизи и дадоха на нея и техното котило ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Да ве, както буля Клинтъница с обогатеният уран на Русия и продажбата на уранови мини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
еми така е, ей са мавзолея ше земе некой лев и 100 благословии от немските фирми плюс со се целата му свита ше се облажи и те така става демократична раотата даже ше им дадат и картбланш за Северен Паток 3,4, и т.н. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
hagan
преди 2 години
разделяй и владей великите империи го правят Украйна да го..... ако не знаете САЩ създадоха СССР и САЩ създадоха супер силата Китай сега създават супер силата индия- какво стана със Чехия и взривовете какво стана със атлантическия клуб в България народът е казал голям ..........*** голяма дума не казвай-е бойко него знае но какво от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още