IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът на британците към имоти в града се възобновява

Апартаментите са най-търсеният вид имот за първи път от поне десет години

10:32 | 21.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на апартаменти и други имоти в центъра на града се завръща бързо във Великобритания, след като купувачите избягваха подобни имоти по време на коронавирусната пандемия за сметка на големи къщи в селските локации, показва допитване, цитирано от Ройтерс.

Имотният портал Rightmove съобщи, че сега апартаментите са най-търсеният вид имот за първи път от поне десет години, а интересът на купувачите е нараснал с 39% от януари насам въз основа на брой обаждания на хората до брокери на недвижими имоти за този вид жилища.

Търсенето като цяло на жилища в центъра на града е нараснало с 35% спрямо ръста от 32% на търсенето на жилища в селата.

Допитването се прибавя към признаците, че бумът на британския имотен пазар по време на пандемията продължава с помощта на финансовия министър Риши Сунак. През март ваканцията от гербовия налог беше удължена и беше обявена нова програма за гарантиране на ипотечните кредити за купувачите на първи дом, които не могат да си позволят големи депозити.

„Има първи признаци за добри новини за градските центрове в цяла Великобритания, като редица брокери на недвижими имоти сега ми казват, че наблюдават ръст на търсенето на пазара от купувачи на първи жилища“, казва директорът на имотните данни в Rightmove Тим Банистър.

Порталът съобщава, че търсенето от купувачите на апартаменти през април е било с 51% над нивата отпреди пандемията през февруари 2020 г.

Официални данни, публикувани във вторник, показаха, че цените на жилищата са нараснали през март с над 10% на годишна база, най-силното покачване от август 2007 г. Британската статистическа служба съобщи още, че цените на самостоятелните къщи са скочили с 11,7% в годината до март спрямо ръста от 5% за апартаменти и мезонети.

Оттогава премиерът Борис Джонсън позволи на магазини, продаващи стоки от неосновна необходимост, барове и ресторанти отново да отворят врати. Почти всички ограничения трябва да отпаднат в края на юни.

„Хората започват да поглеждат към местните си търговски улици и отново да се потапят в оживлението на градските центрове и наред с по-големия достъп до ипотечно кредитиране за купувачите на първо жилище това ще доведе до така необходимото завръщане на градските центрове“, отбелязва Банистър.

Вчера заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Джон Кънлиф съобщи, че бумът на жилищния пазар във Великобритания може да продължи и след като данъчните стимули на правителството отпаднат тази година, предаде Bloomberg.

Кънлиф посочи, че структурни промени след пандемията като повече работа от вкъщи може да задържат високото търсене.

Макар че „би следвало да се очаква пазарът да се охлади, когато държавната подкрепа за икономиката като цяло и за жилищния пазар в частност бъде оттеглена“, Кънлиф смята, че „може би има някои основания да смятаме, че ръстът на търсенето на жилища през последно време и съставът на търсенето, което стимулира британския пазар през последните месеци, отразяват по-трайни двигатели и пазарът няма да се срине отново до представянето си през десетилетието преди пандемията, когато данъчните стимули бъдат оттеглени“.

Регионалните жилищни пазари се представят особено добре в момент, когато хората са принуден да работят от вкъщи и се възползват от възможността да напуснат големите градски центрове. Кънлиф смята, че е твърде рано за оценка дали тази тенденция ще бъде устойчива, след като ограниченията заради коронавируса бъдат отменени.

„Предпочитанията по време на пандемията и блокадата може да не насочват добре за поведението след пандемията“, посочи той.

Кънлиф предупреди също, че жилищният пазар е допринесъл за разширяване на неравенството преди финансовата криза.

„Не можем да не забелязваме, че бумът на жилищния пазар пренасочва богатство към съществуващи или като цяло по-стари собственици на домове и така може да разшири неравенството между поколенията. Ръст на цените на жилищата често води до по-високи наеми, които преобладаващо се плащат като парични преводи от хора, които нямат собствено жилище, към собственици на съществуващи жилища“, отбеляза той.

Само 19% от наемателите могат да си позволят да спестяват достатъчно, за да изтеглят ипотечен кредит за 95% от стойността на имота, който биха искали да купят, допълни Кънлиф, имайки предвид предлаганата от правителството програма за гарантиране на заемите в помощ на хората да навлязат на имотния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още