IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър ще иска удължаване на извънредната обстановка с 2 месеца

Обсъждат се и безплатни тестове за коронавирус за туристи, каза Стойчо Кацаров

10:39 | 21.05.21 г. 3
<p>
	Стойчо Кацаров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

COVID кризата не е приключила и това, че има намаляване на случаите, не означава нищо. Необходимо е хората да се ваксинират. Извънредната епидемична обстановка със сигурност ще бъде удължена. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по bTV.

По думите му трябва да се намери фин баланс в COVID мерките. В тази връзка Кацаров анонсира, че ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с два месеца, за да има контрол кой влиза в страната.

Обсъждат се и безплатни тестове за коронавирус за туристи. Друго предложение е да не се иска PCR тест на деца, които са на определена възраст, като възрастта да е по-висока от 5 години. Все още се обсъжда.

Кацаров отново посочи, че понижаването на броя на заразените се дължи на топлото време и това, че хората са повече навън, както и на преминалата трета вълна.

По думите му повечето експерти очакват, че без масово ваксиниране есента ни очаква нова вълна. „Не искам никого да плаша, но ако не се ваксинират хората, това е много вероятно“, каза Кацаров. 

Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет. Стойчо Кацаров твърди, че повечето данни в Единния информационен портал не са напълно достоверни. И реално нямаме представа колко души са се срещали с коронавируса.

Ето защо Кацаров е възложил на своите експерти до средата на юни да се проведе широкомащабно проучване, което да ориентира инистерството колко души са се срещнали с вируса. „Искам да се направи методология за намиране на нови щамове“, поясни той.

Той коментира още, че едва ли новооткритият вариант на коронавируса у нас ще „обърне картината“.

Относно нарежданията за „зелените коридори“ за ваксинация, според които приоритетно ще се ваксинират хората над 60-годишна възраст, и последвалите критики от неговия предшественик Костадин Ангелов министърът каза: „Той е в предизборна кампания. Ти си ни оставил последни, пък после критикуваш защо сме стигнали дотук", каза с усмивка Стойчо Кацаров.

„За мен е важно да се ваксинират възрастните хора. Не отстъпвам и на сантиметър от това. Готов бях да отида до край и да кажа „само възрастните и никой друг“, коментира служебният здравен министър.

„Надявам се да се ваксинират повече възрастни. 80% от починалите са над 60 години - не само в България, в цял свят е така. Ако искаме да намалим тези ужасяващи показатели на смъртността е от ключово значение тези хора да се ваксинират“, коментира Стойчо Кацаров.

По темата с Националния оперативен щаб Кацаров беше категоричен: „Щабът е закрит още в средата на април, той не съществува. Не трябва да го има, той не е необходим“. По думите му Националният оперативен щаб е бил предназначен да дава пресконференции, както и да съобщава лошите новини, „които премиерът и здравният министър не искат да казват“. 

Относно това как точно ще се управлява здравната криза у нас без щаб, Кацаров коментира, че вече има достатъчно инструменти за това и хората са по-информирани. „Аз имам огромен екип от хора. Освен това получавам съвети отвсякъде. Има достатъчно експерти, достатъчно органи. Те имат отговорността“, каза Кацаров.

Ще има кадрови промени със сигурност, на всички нива, потвърди още служебният здравен министър. По думите му „този, който си върши добре работата, може да бъде спокоен, а този, който не я върши – не трябва да бъде спокоен“.

Той отказа да коментира кой конкретно ще бъде подменен. „Този въпрос няма да го решаваме по телевизията. Искам да запазя достойнството на всеки един“, каза Кацаров.

Стойчо Кацаров обясни, че е приел този пост, защото е добре запознат със здравната система и иска да направи реформи, които са нужни.

"Обществото има нужда от промяна във всякакъв аспект. Едно е да критикуваш от Facebook, съвсем друго е да направиш нещо, допълни той. Готов съм да поема този риск, дори накрая да не бъда харесван", каза Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Защо не спрете с тоя цирк!Световната банка какво рече:март 2025 г.Нито цирка е нов, нито клоуните са други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Asdf1234
преди 2 години
Боже, че тъ па к. И то с его. Ужаас... за два месеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
дан ривете после че емигрантите па нищо не дали ? .... май ше треа трайно да се спрат тия дарения, то всъщност още малко кат измре старото поколение и айде чал ....-------------------------------------------------------------------------Емигрантските пари намаляват с 83% за първото тримесечиеКонкретно за март 2021 г. гастербайтерите са изпратили на близките си в България 14,9 млн. евро спрямо 39,6 млн. евро година по-раноhttps://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/emigrantskite-pari-namaliavat-s-83-za-pyrvoto-trimesechie-328218/?utm_source=internal&utm_medium=article&utm_campaign=tag_box
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още