IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуванията през граница няма да изчезнат, но ще станат по-качествени

Туризмът вече никога няма да е същият, защото се съобразява с множество фактори, включително коронавируса и устойчивостта

21:26 | 04.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Никога не е имало толкова добро настроение на летище Хийтроу в 5.30 сутринта, отколкото през първия ден, в който отпадна забраната за несъществените пътувания в чужбина във Великобритания. Повечето британци не са напускали страната вече повече от година, а на 6 януари стана незаконно да се почива в чужбина. След като тази мярка беше официално отменена, много от тях се втурнаха право към летището, пише FT.

Туристическата индустрия се моли това да е денят, в който ситуацията е започнала най-накрая да се нормализира. На летище Хийтроу работят два от четирите терминала, но таблото за заминаващите е изненадващо пълно. Бутиците Prada, Dior и Hermès са отворени, хората пробват слънчеви очила върху маските си, тестват парфюми и си купуват гигантски шоколади Toblerone – три на цената на два.

В салона на British Airways дори се сервира шампанско. Пътниците очевидно пият повече от всякога, като отбелязват края на блокадата (и окуражени от факта, че сега поръчват чрез приложение за смартфон, вместо да се налага да питат човек). „Covid ни изолира, но пътуванията ни събират отново - ние искаме отново да започнем да гледаме навън“, казва каза Грант Шапс, министър на транспорта в Обединеното кралство, обявявайки възобновяването на международните пътувания.

Голяма част от света се чувства по същия начин. За една седмица в Западна Европа летателният капацитет се е повишил с 25%. Финализират се и плановете за ваксинационен паспорт, цифровия зелен сертификат на ЕС. В САЩ се отменя задължителното носене на маски от ваксинирани, круизните линии също възобновяват дейност. В Китай някои авиокомпании и туроператори съобщиха, че резервациите по време на празника на Деня на труда този месец са надминали нивата преди пандемията.

На полет на British Airways до Португалия има телевизионен екип, който излъчва на живо. „Това е невероятно!“ - каза възторженият водещ, докато операторът снима през люка на излитащия самолет (Вчера обаче Великобритания взе изненадващото решение да извади Португалия от зеления си списък на страните, до които британците могат да пътуват без задължителна карантина при завръщането си - бел. ред.).

Не всички са толкова възхитени. Истината е, че туристите винаги са били непопулярни, дори мразени на места, а това се вижда още в есето „Модерен туризъм“, публикувано през 1848 г. в сп. Единбург. През втората половина на ХIX век туристите се определят като стадо животни или разбеснели се тълпи. Така се появява и разграничението между свободолюбивия „пътешественик“ и стадния турист. „Всеки англичанин в чужбина, докато не се докаже обратното, обича да се смята за пътешественик, а не за турист“, пише Евелин Уо през 1930 г.

Коренът на стигматизацията, твърди италианският социален теоретик Марко Д’Ерамо в „Светът в селфи“, е негодуванието срещу това, че една социална класа догонва друга. „Етапите на нарастващото презрение на туристите към туристите съответстват на разпространението на пътуванията за свободното време от аристокрацията до буржоазията (19 век) и от буржоазията до пролетариата (20 век)“, пише той.

През 21-ви век туризмът експлодира, броят на международните пристигащи се е увеличил от 700 млн. души през 2000 г. до 1,5 млрд. души през 2019 г. Опашки се извиват дори на вр. Еверест, а в Барселона и Флоренция имаше демонстрации срещу туристите. Туристическото цунами изтласка старата вражда до безпрецедентни нива, но има и нови фактори.

Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
male4ko
преди 2 години
За по-качествени не знам, но по-скъпи със сигурност..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
качествени друг път ... намордник , две игли на година , цифров нашийник ... йебем ти туризма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още