IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Със събиране на стари задължения може да се запълнят дупки в бюджета

Служебният кабинет вероятно ще работи до 2022 г., смята бившият финансов министър

16:01 | 21.05.21 г. 2
<p>
	Симеон Дянков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев бързо се ориентира в обстановката и е добре, че гледа защо не са събрани предишни данъци. Това е начинът да се запълнят някои от перата в бюджета. Това каза пред БНР Симеон Дянков, бивш министър на финансите, по повод обявените днес данни, според които за периода 2017-2020 г. българските приходни агенции са отписали данъчни задължения за над 10 млрд. лв.

По думите му това е значителна сума и това обяснява защо беше сменен веднага и директорът на НАП.

Често има истински причини за несъбираемост на задълженията, обясни той, но когато мине давността, те стават несъбираеми.

По думите му приходите се събират по-добре от заложеното през миналата година, но това е подценено и не е добре при служебен кабинет, защото без възможност за актуализация на бюджета, тези допълнителни приходи не могат да се използват за разходната част. 

"Затова е важно данъци, несъбрани през предишни години, сега да се събират, защото те могат да се използват за разходна част", коментира Дянков.

Бившият министър на финансите коментира и темата за Българската банка за развитие. Според него е добре да бъде поставен таван на сумите, които тя може да отпуска като кредити, за да се фокусира помощта върху малкия бизнес. Истината е, че за малкия бизнес никога не е имало програма и е важно да се направи, каза Дянков и адмирира работата на министър Асен Василев в тази посока.

„Бързо може да се направи програма, така че малките фирми да получават бързи безлихвени кредити за две години, например, но да става бързо. В Европа има много такива програми“, посочи бившият министър.

Според Дянков смяната на директори на ключови позиции е полезна, за да могат да се открият дефектите и пропуските. 

Промяната в НАП беше наложителна, коментира той, визирайки и спорната Наредба Н-18.

Симеон Дянков прогнозира, че този служебен кабинет вероятно ще работи до следващата година.

"Политическата конфигурация е разделна, трудно се правят коалиции. Влизаме и в летен период, когато е по-трудно политически да са правят споразумения. Затова ме радва, че се мисли за по-голяма събираемост, за подкрепа на малкия бизнес, подготвя се излизане към външните пазари". Трябва да се мисли в по-средносрочен план, каза той.

Основната задача на това служебно правителство е разумно да води развитието на бюджета, а ревизиите са работа на парламента, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
Quandt
преди 2 години
Прегледах фирмите от списъка, няколко проверих по партидата в Лакорда. Все стари истории от преди 10-15 години... На първо място - не ми харесва тенденциозната кампания, която подеха тези палячовци. Интересно ми е дали Дянков или Василев имат бегла представа как се събират данъци от ООД-а или АД-та, които са акумулирани преди 15 години. Май не. Предлагат ли решение на проблема? Не. Осъществяват ли нещо полезно? С този акт конкретно не. Какво излиза накрая? Президентът постави приятелчетата от Харвард, които май нямат и бегла представа как функционира българската икономика, как се събират просрочени вземания от преди 10-15 години и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
s3
преди 2 години
Старите задължения са вече отписани, редно е да им турим пепел и да ги забравим вече. Нека да спрем с този реваншизъм и с това вечно гледане назад, а да погледнем напред и да работим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още