IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка се европеизира все повече

САЩ се придвижват в посока социалдемокрация, твърди анализатор

19:46 | 28.05.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В продължение на десетилетия влиятелни американци, гледащи към другите страни, се питаха: „Кога ще станат като нас?“ Кога японците ще пораснат и ще осъзнаят, че трябва да отворят икономиката си? Кога югоизточните азиатци ще отхвърлят връзкарския капитализъм? Кога французите ще намалят празниците си? Неизказаната идея, стояща зад „теорията на модернизацията“ след 1945 г. беше, че върховното общество са САЩ. Някои чуждестранни лидери възприеха идеята: Маргарет Тачър направи всичко възможно да американизира Обединеното кралство, пише Саймън Кюпър за Financial Times.

Този идеал отмря преди известно време и сега се случва нещо неочаквано: вместо другите страни да станат като САЩ, САЩ стават все повече като тях. Голяма част от американското общество се европеизира. Джо Байдън прави начални стъпки към превръщането на САЩ в нещо като европейска социалдемокрация. Вместо да се раздалечават, както предполагаха много европейци, двете страни на Атлантическия океан всъщност се сближават.

Други преди мен отбелязаха постепенното европеизиране на американския живот. След като раждаемостта и имиграцията спадат към европейските нива, ръстът на населението в САЩ е най-бавният от 30-те години на миналия век, според новите данни от преброяването. Много американци следват европейците в изоставянето на религията, по-рядката смяна на дома, а някои дори спират да шофират.

Голям трансатлантически разграничител винаги е било по-голямото насилие в САЩ – във вътрешен и международен план. Политическият мислител Робърт Кегън отрази това преди близо 20 години с наблюдението си, че: „Американците са от Марс, а европейците от Венера“. Но американците вече не се кланят на бога на войната. Техните нива на престъпления с насилие спадаха близо 30 години преди да се повишат по време на пандемията; смъртното наказание излиза от употреба; степента на лишаване от свобода достигна най-ниската си точка от 1995 г., дори преди Covid-19 да предизвика освобождавания на затворници; а на фона на американските антивоенни настроения, достигащи европейски висоти, Байдън изтегля военните от Афганистан.

Сега 7 от 10 американски милениали (родените между 1981 и 1995 г. – бел. прев.) казват, че биха гласували за „социалист”, под което повечето най-вероятно разбират социалдемократ от скандинавски тип, а не венецуелски експроприатор. Байдън ги чу. Той настоява за достъпни грижи за деца, платен медицински отпуск, две години безплатен колеж в общността и данъчни кредити за родители с деца, финансирани частично от данъци върху богатите в европейски стил. Не е чудно, тъй като днешната Демократическа партия е в плен на европейски икономисти като Кейнс, Томас Пикети и Габриел Зукман.

Почти нищо от това, което се случва в САЩ сега, е съзнателно подражание на Европа. По-скоро то произтича от генерализирано разочарование от американската изключителност. Ако сте единственият човек, шофиращ по магистралата в насрещното движение, можете да предположите или че сте изключителен и всички останали грешат, или в крайна сметка да заключите, че вие трябва да се промените.

Вярно е, че Републиканската партия се противопоставя на тази промяна, въпреки че много от избирателите й харесват социалдемократически политики. Но дори републиканците отчасти се европеизират, превръщайки се от уникална американска икономическа (с доминация на средната класа) и милитаристка партия в нативистко (защитаващо местното население – бел. прев.) движение от европейски стил, макар и с американски характеристики като преклонение пред милиардерите. Политическото съперничество в САЩ се измести от либерали срещу консерватори към по-европейското социалдемократи срещу нативисти.

В САЩ, както и в Европа, нативистките антиимигрантски партии не успяват да спечелят избори. Нещо повече, демографските данни са срещу републиканците. „Онези, които отстояват политическия дневен ред на милениалите и зумърите (потребителите на особено популярното в пандемията приложение за видео връзка Zoom – бел. прев.) ще живеят много дълго време“, пише Амит Гупта от Air War College в Монтгомъри, Алабама. През 2065 г., отбелязва той, днешните демократически звезди, като Александрия Окасио-Кортес и Пийт Бутиджъдж, все още могат да бъдат активни, докато Доналд Тръмп би бил на 119 години, а сенаторът Линдзи Греъм на 110 (Байдън, разбира се, на 123).

Решението на републиканците е да се приемат щатски закони, целящи обезправяване на демократическите избиратели. В бъдещите САЩ може да има Тръмпистко законодателство или демокрация, но едва ли и двете.

Някои хора възразяват, че по-европейски САЩ ще престанат да бъдат иновативни. Те твърдят, че можете или да имате френски данъци и да субсидирате инертността, или да имате Силициевата долина. Може и да има известна логика: след индустриалната революция насам британските, а след това и американските иноватори чертаеха бъдещето на континентална Европа. От друга страна, САЩ в предишната си социалдемократическа фаза (от около 1933 до 1980 г.) останаха иновативни: станаха първото моторизирано общество в света, създадоха атомната бомба и приземиха хора на Луната. Във всеки случай е съмнително дали последните американски иновации като Facebook и Amazon увеличават човешкото щастие.

Следната прогноза е по-сигурна: дори ако едни по-социалдемократически САЩ се чувстват почти като европейци, те няма да иска да пролеят кръв и потрошат пари, защитавайки Европа. Социалдемокрациите дават приоритет на подобряването на живота на собственото си население. И Барак Обама, и Тръмп натискаха европейците (с малък успех) да повишат разходите си за отбрана към американските нива. Вместо това през последното десетилетие се случи обратното: разходите за отбрана на САЩ, като дял от БВП, намаляват към европейските нива. САЩ и Европа представляват все повече общността на ценности, каквато винаги са претендирали че са.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
басиии кви професионални *** сте и как размихте темата :):) 2/3 от испаноговорящите пак са чисто бели... и цифрата стана близка до тая дето ви казах в началото... единствено бях завишил броя на черните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Чел съм на тази тема, но има важен фактор, който го забравяме. Много модерно стана за белите мъже там да се женят или за азиатка или за латино жена. И така децата им е по-вероятно да се самоопределят като бели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Зеления
преди 2 години
"В Америка чистите бели американци са 61%. "Всъщност са 60.1%. Те са най-голямата част от Baby Boomers и средната възраст е 44 години. "The most common age among whites in U.S. is 58". Мисля че за бялото население ще се разчита все по-малко за работна сила и наистина вярвам, че ще има промяна в Америка, както и навсякъде по светът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Но иначе в почти във всяка държава титулният народ намалява като дял от населението. В Германия от личен опит знам, че вече в големите градове етническите немци са около 40%. Сред младите цифрата е още по-ниска. А 2050 това ще важи за цяла Германия, не само за градовете. Но и в България да посети човек селата в Монтанско, Сливенско ще се хване за главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Това е прекрасно, но истината е че, в Европа социалната система изчезва и все повече заприличваме на САЩ. Да се надяваме че шефчетата в Брюксел ще намерят начин ЕС да голям и стабилен, но на първо място трябва да бъде народа и стандарта на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
В Америка чистите бели американци са 61%. Болшинството от тях са с немски, ирландски или полски произход така, че доста по-бели от нас българите. Латиносите са около 15%, но не всички са като ***, бих казал, че почти половината могат да минат за южни европейци. Чернокожите са 12-13% и азиатци са останалите 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
кои са майджоритито и кои са майморититу у тая емигранска държава... поясни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
враца е там където те видях за първи път на магистралата да проституираш, мише... нема каа да ги сбъркам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
квото искаш да кажеш, го кажи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
2020 is the year when the majority of all Americans under seventeen years old will be from a minority background, a process that will culminate with a so-called minority-majority population by the mid-2040s>https://***.forbes.com/sites/isaacmizrahi/2020/09/23/the-minority-majority-shift-two-decades-that-will-change-america-the-surge-of-multiracial-families/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още