IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дошло ли е времето да сменяме професии, а не работни места?

Много от работните места ще изчезнат и строго профилираното образоване няма да ни бъде полезно, каза проф. Миглена Темелкова

19:45 | 21.05.21 г.
Дошло ли е времето да сменяме професии, а не работни места?

Почти 90% от възпитаниците на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) си намират работа още докато учат. Това каза проф. Миглена Темелкова, ректор на висшето училище, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

От думите й стана ясно, че причината за успеха на студентите е фактът, че се поддържа много добра връзка с бизнеса, който успява да намери качествени кадри в ранния етап на тяхното обучение. Друг фактор за високото качество на подготовката е мултидисциплинарният подход.

„В последните години интердисциплинарността се налага като изискване в образователния процес. Това се случва в резулат на предизивкателствата, които идват с Индустрия 4.0. Много от работните места ще изчезнат и строго профилираното образоване няма да ни бъде полезно“, прогнозира професорът.

„Ако доскоро сменяхме работните си места, то в следващите години ни предстои да сменяме професиите си и да се учим цял живот“, смята гостът. 

За четвърта поредна година ще се проведе Лятната академия по лидерство, организирана от ВУТП.

"Тазгодишното издание ще бъде малко по-различно, тъй като учебното заведение има 140-годишен юбилей. Поканили сме като лектор Румен Радев. Учени от 5 държави ще споделят идеите си относно лидерството като национален приоритет. Дефицитът на лидери е изключително осезаем през последните 10 г. в общественото и бизнес пространството".  Проф. Миглена Темелкова коментира, че през последните години лидерството се проявява в електронната среда.

"Много често ни се налага да работим с международни екипи, намиращи на различни географски точки. Така започнхаме да говрим за лидерство в дигитална среда“, коментира гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още