IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Краят на пандемията е възможен на цена от 50 млрд. долара

Богатите страни трябва да увеличат даренията, за да осигурят по-бърз край на пандемията, смята управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева

20:00 | 21.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Международният валутен фонд представи предложение за 50 млрд. долара за прекратяване на пандемията от COVID-19 чрез ваксинирането на най-малко 40% от населението на всички страни до края на 2021 г. и на най-малко 60% от хората до първото полугодие на 2022 г., предава Ройтерс.

Според представители на МВФ това ще инжектира 9 трлн. долара в световната икономика до 2025 г. благодарение на по-бързото възобновяване на икономическата дейност, като богатите страни е възможно да се възползват най-много.

Кризата отне живота на над 3,5 млн. души в цял свят, а прогнози показват много неравни перспективи за здравната ситуация и през 2022 г., което създава „сериозни рискове за света“, отбелязва МВФ.

Управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева ще заяви на среща на върха, организирана от Европейската комисия и големите икономики от Г-20, че богатите икономики трябва да увеличат даренията, за да осигурят по-бърз край на пандемията.

„Развитите икономики, които са помолени да дадат най-голям принос в това усилие, вероятно ще отчетат най-високата възвръщаемост от публични инвестиции в съвременната история с 40% от ръстовете на БВП и близо 1 трлн. долара допълнителни данъчни приходи“, отбелязва тя в предварително подготвеното си изявление.

Цифрата от 50 млрд. долара е нищожна в сравнение с 16-те трилиона долара, които по данни на МВФ страните вече са вложили в подкрепа на домакинствата и компаниите по време на пандемията. Но някои здравни експерти твърдят, че най-големите пречки пред стремежите за ваксинация не са финансови, а логистични и свързани с националните политики. 

Предложението, изготвено от главния икономист на МВФ Гита Гопинат и икономистът Рушир Агарвал, се основава на вече полаганите усилия от Рамката за ускорен достъп до инструменти за борба срещу COVID-19 (Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator), ООН, Световната здравна организация и други групи.

Прилагането на плана ще струва около 50 млрд. долара, от които 35 млрд. долара ще бъдат платени чрез грантове от богати страни, частни и международни донори, а останалите 15 млрд. долара ще бъдат финансирани от национални правителства чрез използването на финансиране при ниски или нулеви лихви от международни банки за развитие.

Страните от Г-20 вече признаха нуждата от около 22 млрд. долара под формата на грантове за борба с кризата, оставяйки около 13 млрд. долара под формата на допълнителни грантове, които са необходими за достигането до 50-те милиарда долара, отбелязват авторите на плана от МВФ.

Той призовава за авансово финансиране, дарения на ваксини и ходове за гарантиране на свободни трансгранични потоци от суровини и завършени ваксини, както и около 8 млрд. долара за инвестиции за диверсифициране и увеличаване на производствения капацитет за ваксини в света.

МВФ прогнозира, че около 1 млрд. дози може да бъдат дарени тази година, дори ако страните отдават приоритет на ваксинирането на собственото си население, а още 1 млрд. дози трябва да бъдат произведени до началото на 2022 г. за справяне с рискове като нови варианти на коронавируса, които изискват подсилване на ваксините.

За предотвратяване на разпространението на нови и по-заразни варианти на Sars-Cov-2 МВФ очертава и нуждата от инвестиции в повсеместни инициативи за тестване и проследяване на контактни лица като предпазни мерки. 

Без неотложни действия много развиващи се страни и страни с нововъзникваща икономика може да се наложи да почакат до края на 2022 г. или по-късно, за да овладеят пандемията, отбелязват авторите на плана.

Предложението на МВФ беше обявено, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред виртуалната среща, че ЕС ще дари най-малко сто милиона ваксини на бедните страни до края на годината, включително по 30 млн. дози от Германия и Франция. 

"Докато се подготвяме за следващата пандемия, нашият приоритет трябва да е да гарантираме, че ще преодолеем настоящата заедно. Трябва да ваксинираме света и да го направим бързо", заяви италианският премиер Марио Драги, който беше домакин на виртуалната среща.

Pfizer и BioNTech също обещаха да доставят 1 млрд. дози на занижени цени на бедните страни през 2021 г. и още 1 млрд. дози през 2022 г. Ваксината на компаниите има основна роля във ваксинационните кампании в Европа и САЩ. 

Към момента в света са раздадени около 1,6 млрд. ваксини при глобално население от почти 8 млрд. души, сочат данни на Financial Times. Но ваксинационните кампании продължават да са прекъсвани от практически и политически затруднения. 

Производството е ограничено тази година от недостиг на ключови материали и нарушаване на доставките от контрол върху износа във водещи производители като Индия. Възможността мутиращият вирус да подкопае ефективността на съществуващите ваксини също създава безпокойство, че пандемията може да се проточи, дори ако проблемите с производството и доставките бъдат преодолени

МВФ очаква "консервативно", че "най-малко 6 млрд. дози ваксини ще бъдат произведени и разпределени в цял свят до края на 2021 г.", се казва в доклада на фонда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Ех тая цифра 50 млрд., чобалигова...мн е скъпо.. по-добре пандемия без край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Докато се подготвяме за следващата пандемия, нашият приоритет трябва да е да гарантираме, че ще преодолеем настоящата заедно. Трябва да ваксинираме света и да го направим бързо", заяви италианският премиер Марио ДрагиИ така , до края на света !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още