IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС нареди на Полша за прекрати добива на въглища в мината в Турув

Делото беше заведено от Чехия, след като Варшава реши да удължи дейностите в мината до 2044 г.

10:04 | 22.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT</em></p>

Снимка: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

Усилията на Полша максимално да удължи периода, в който да се придържа към енергията, произвеждана от въглища, претърпяват удар от съда на Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието Politico.

В предварително разпореждане съдът посочва, че Варшава трябва да прекрати дейностите по добив в мината за кафяви въглища Турув в близост до чешката и германската граница. Делото е заведено от Чехия, която оспорва разрешителното за мината.

Полша планираше да удължи живота на въглищната мина до 2044 г., припомня онлайн изданието EurActiv.com. Европейската комисия (ЕК) обаче предупреди страната, че този план ще я лиши от дела ѝ от средствата от Фонда за справедлив преход.

Politico посочва, че това е поредното отрицателно становище на съда в поредица от подобни дела. То може да усложни още повече отношенията между националистическото правителство на Полша и ЕС.

Делото, заведено от Чехия, е за предполагаеми екологични щети, причинени от откритата мина за лигнитни въглища. Прага се оплаква, че мината замърсява и засяга местните подпочвени води, но твърденията се отхвърлят от години от правителството на Полша и контролираната от държавата енергийна компания PGE.

PGE отвори нов блок за изгаряне на лигнитни въглища в електроцентралата в Турув, който струва 4,3 млрд. злоти (около 1 млрд. евро). Компанията стартира и пиар кампания, като призовава за „зелена сделка, а не мрачна сделка“.

Мината трябваше да работи до 2020 г., но PGE си издейства разрешение от властите дейността ѝ да продължи до 2044 г. Тогава Чехия реши да подаде жалба пред съда на ЕС, като Европейската комисия (ЕК) я подкрепи.

„Изглежда достатъчно вероятно продължаването на дейностите по добив на лигнитни въглища в мината Турув преди постановяване на окончателното решение да има отрицателни ефекти върху подпочвените води в Чехия“, посочва се в решението на заместник-председателя на съда Росарио Силва де Лапуерта.

Лапуерта казва още, че Полша не е изтъкнала убедителни аргументи за решаващия характер на мината, която захранва електроцентрала, за която PGE твърди, че генерира около 5 процента от полската електроенергия.

„Полша не е установила в достатъчна степен доколко спирането на дейностите по добив на лигнитни въглища в рудника в Турув би представлявало реална заплаха за нейната енергийна сигурност, за доставка на електроенергия за полските потребители или за трансграничната борса за електроенергия“, посочва се в решението.

Съдебното решение ще остане в сила до окончателно решение на съда. Това обаче може да отнеме години.

Чешкият външен министър Якуб Кулханек определи решението като „чудесна новина“. Споре правителството на Полша обаче решението е безпрецедентно и противоречащо на основните принципи на функционирането на ЕС". Премиерът Матеуш Моравицки заяви, че централата в Турув "засяга безопасността, здравето и живота на милиони полски граждани".

PGE денонсира съдебното разпореждане, като заяви, че това застрашава Зелената сделка на блока и ще доведе до „неконтролирана енергийна трансформация“. Акциите на компанията паднаха с 4,6% на Варшавската фондова борса вчера.

Полша генерира около 70 процента от електроенергията си от въглища, добивани от намаляващия, но все още политически мощен минен сектор. Страната признава, че няма дългосрочно бъдеще за въглищата в ЕС, но се опитва да разтегне прехода възможно най-дълго. Настоящите планове предвиждат въглищата да представляват 11% от производството на електроенергия до 2040 г., а горивото да бъде премахнато до 2049 г. - годината преди целият ЕС да се превърне в неутрален по отношение на климата.

Темпото в Полша е значително по-бавно от това в съседна Германия например, която има за цел да прекрати използването на въглища до 2038 г. Чехия се цели в същата година.

Според Моравицки решението е „непропорционално“, но представителката на Грийнпийс в Полша Йоана Флисовска коментира, че съдът на ЕС „не може да вземе друго решение в тази ситуация“. „Полското правителство прекалено дълго пренебрегва загрижеността на Чехия относно мината Турув и нейното вредно въздействие. Тази ситуация би могла да бъде избегната, ако само полското правителство и PGE бяха взели сериозно нуждата от планиране на справедливия преход; вместо това те решиха да продължават да отричат ​​реалността и искат да продължат да добиват и изгарят въглища в Турув до 2044 г.“, казва тя.

Според нея съдебното разпореждане ще подейства като „кофа със студена вода“ на властта в Полша и ще подтикне Варшава към действия.

Това разпореждане е част от знаковата поредица дела с решения срещу Полша – от забрана за сечи във вековни гори до поредица от становища и присъди, поставящи под съмнение радикалните съдебни реформи на правителството. Това превръща съда на ЕС в мишена за правителството и подкрепящите го. Конституционният съд на Полша, пълен с проправителствени съдии, трябва да се произнесе дали полската конституция има предимство пред законодателството на ЕС.

Съдът е заклеймен като пример за намеса на Брюксел във вътрешните дела на държава членка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още