IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЦИЕ доставките на коронавирусни ваксини вече надминават желаещите ваксинация

Страни от региона се опасяват, че няма да ваксинират достатъчен дял от населението за достигане на стаден имунитет

16:04 | 22.05.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Marco Bello/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Доставките на ваксини срещу Covid-19 започват да изпреварват търсенето в държавите от Европейския съюз (ЕС) от Централна и Източна Европа – явление, което може да засегне и западните държави, чиито граждани са по-малко предпазливи към ваксинацията, пише Bloomberg.

В някои страни от региона ваксинационните кампании се удариха в стена на сравнително ранен етап на фона на страховете за безопасността на ваксината на AstraZeneca, дългогодишното недоверие към властите, фалшивите новини и липсата на разяснения за ползите от ваксината и опасностите от самия вирус, отбелязва информационната агенция.

Развоят на събитията поставя под въпрос дали ваксинацията може да осигури стадният имунитет, към който ЕС се стреми.

нежелаещи нежелаещи

Румъния е ярък пример. След като само една пета от населението на страната, което наброява 19 млн. души, е получило ваксина, списъците на чакащите вече са празни. Министрите от правителството ще се ваксинират публично с надеждата да привлекат по-малко ентусиазираните.

„Опитваме се да намерим най-добрите комуникационни канали, за да достигнем до гражданите“, коментира заместник-министърът на здравеопазването Андрей Бачиу в интервю. „Използваме публични личности, политици и спортни икони, както и обикновени хора. В крайна сметка те са най-добрите примери - хората се доверяват на други хора“, допълва той.

България е друг пример. Само 16% от населението на страната е получило поне една доза ваксина. Страната също прибягна до „зелени коридори“ за ваксинация на всички желаещи. Страната е и лидер в региона по дял на населението, което не желае да получи ваксина (почти две трети).

В Унгария вече също има повече ваксини, отколкото желаещи да се ваксинират. Страната прибягна до руската и до една от китайските ваксини срещу коронавирус, за да подкрепи ваксинационната си кампания.

Сърбия, която още не е член на ЕС, също предлага руска и китайска ваксина и плаща по около 30 долара на хората, които се ваксинират.

коронавирус коронавирус

Колебливостта не е ограничена до ЕС: американските щати и градове започнаха да предлагат стимули, включително безплатна пица, за хората, които се решат на ваксинация.

В западната част на ЕС засега сякаш няма паника.

Франция например изпълни целта си до края на май да ваксинира най-малко 20 милиона души - около 30% от населението си, и прави рекорден брой ваксинации дневно. Анкета от 20 май показа, че две трети от населението искат да получат ваксина срещу коронавирус. Негативните настроения срещу ваксинацията в страната отслабват.

Дафне Аренд - старши научен ръководител в Eurofound, която проследява скептицизма срещу коронавирусните ваксини, казва, че фалшивите новини продължават да ограничават търсенето в ЕС, като предизвикват опасения за безопасността.

„Изключително важно е правителствата да предоставят точна информация чрез всички комуникационни канали“, коментира тя. „Това не се случва само в Източна Европа, до известна степен проблемът е навсякъде“, допълва тя.

Предаването на посланието се оказва трудно за Румъния. Делът на населението, което иска да получи ваксина срещу коронавирус, почти не се е променил към март спрямо октомври 2020 г. Целта на страната да ваксинира 5 млн. души до юни е застрашена от неизпълнение, според базирания в Словакия мозъчен тръст Globsec.

Румънското правителство изпраща лекари и медицински сестри да ходят от врата на врата в селските райони на страната, за да стане ваксинацията срещу коронавирус по-достъпна. Ще има и „маратони“ за ваксиниране - включително един на летището в Букурещ, който да припомни на румънците, че с ваксина ще могат да пътуват по-лесно.

Полша също има опасения, че ентусиазмът заради ваксините изстива. Половината граждани на страната са получили или са регистрирани за ваксина, затова управляващите привличат известни личности, за да насърчат кампанията.

"Предизвикателството сега ще бъде как да спечелим нови хора, как да ги убедим в необходимостта от ваксинация," коментира пред журналисти в четвъртък Михал Дворчик, който ръководи ваксинационната кампания на Полша. „Не можем да изключим сценарий, при който стадният имунитет не е достигнат“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ентусиастите да се наредят пак ... да не отиде нахалост матрияла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Гледам, вече си хванал стаден тъ.пиетет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
julian12
преди 2 години
Стаден имиунитет има преди да започне тая измислица даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още