IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните задължения са достигнали 366% от БВП през 2020 г.

Увеличените публични дългове и новите пикове на коронавируса могат да забавят възстановяването в развиващите се икономики

10:46 | 24.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През пандемичната 2020 година глобалните задължения - на правителствата, бизнеса, домакинствата и финансовите институции, са се увеличили с рекордните 24 трилиона долара, показват данни на Moody`s Analytics, цитирани от CNBC. Така дълговете вече са 366% от брутния вътрешен продукт, посочват анализаторите.

Растящите задължения в развиващите се пазари може да забави възстановяването от коронавируса, коментира анализаторът Стив Кокрън. През 2020 година най-голям ръст имат публичните задължения, което не е изненада на фона на отпусканите фискални ситумили, посочва той.

В развиващите се икономики публичните дългове са се удвоили за последните десет години и вече представляват около 1/3 от глобалните дългове, сочат още данните на Moody`s. Според анализаторите това ще увеличи още повече пропостта между развитите и развиващите се икономики. Товарът на растящите дългове е по-голям в развиващите се държави, обяснява Кокрън.

В много от развиващите се държави, сред които Индия, Аржентина и Малайзия в момента има и нов пик на случаите на коронавируса, а в много от развитите, сред които САЩ, Австралия и Великобритания, вирусът отстъпва. Според Кокрън причината за това е по-бавният темп на ваксиниране в развиващите се страни.

В същото време развиващите се държави вероятно ще трябва да намалят стимулите, за да държат дълга си под контрол.

Комбинирани тези два фактора - свити стимули и ръст на случаите, ще забави икономическия растеж и държавите ще изостанат още повече спрямо развитите икономики.

"Когато икономиката расте бързо, дългът не е такъв проблем", коментира още Стив Кокрън.

Според икономиста растежът през 2021 година ще бъде неравномерен, като САЩ и Европа ще ускорят възстановяването си през лятото. Развиващите се пазари "може да се наложи да почакат малко", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Държавата с неправилен метод въвежда пари.Политиците, банкерите и другите сме жертви на неограничени щети от лоша държавна употреба на левове. Пагубното държавно поведение осигурява при по-голям икономически растеж повече щети.Централната банка намали основната лихва. Подходът отлага начало на катастрофална криза, за сметка на бъдещи завишени щети.Ако не е злокобната парична процедура, държавата нямаше да има сегашни дългове.Защо държавата е със съдбовна парична грешка?За устойчив обществен просперитет е необходим подобрен метод за въвеждане на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още