IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус потвърди ареста на Роман Протасевич

Опозиционният журналист се появи във видео, в което казва, че сътрудничи на държавното разследване и призна, че стои зад социални вълнени

23:02 | 24.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Беларуските власти потвърдиха днес ареста на Роман Протасевич - ден след като принудиха пътнически самолет, на чийто борд е бил опозиционният журналист, да кацне в страната, съобщава БТА.

Протасевич е в предварителния арест към затвор в центъра на столицата Минск, съобщи тази вечер говорителка на министерството на вътрешните работи. Тя уточни, че затворническата администрация не е подавала оплаквания за здравословното състояние на журналиста. Говорителката отхвърли като фалшива информация твърденията на майката на Протасевич пред беларуски опозиционни медии, че синът й е настанен в болница в Минск заради проблеми със сърцето. 

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани вчера в Беларус, след като властите принудиха насила пътнически самолет на ирландската авиокомпания  Ryanair, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.

Самият Протасевич се появи на видеозапис, показан тази вечер по беларуската държавна телевизия. Опозиционният журналист каза, че сътрудничи на държавното разследване, и призна, че стои зад социални вълнения.

Вчера България определи като "абсолютно неприемливо и изключително тревожно" принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс. 

На борда не е имало български гражданин, съобщиха днес от Министерството на външните работи. „В отговор на отправената от посолството ни във Варшава молба към компетентните дирекции на Министерството на външните работи на Литва за предоставяне на информация днес началникът на сектор „Южен Кавказ и Централна Азия“ в отдел „Политика за източно съседство“ на МВнР на Литва е информирал по телефона консула ни във Варшава, че на борда на самолета не е имало български граждани“, се казва в съобщението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Изненадват ме минусите на моя пост. Явно има мераклии да бъдат оправяни с 200 от мутрокомуниста от зайчарника в Банкя. Свят широк, казал попът. И между тях много немислещи.Аз ходих на протестите и видях част от тези неща през лятото. Случи се да наблюдавам решението на съда дали да останат в ареста 126 арестувани и за ВСИЧКИ бяха свалени обвиненията. Какво означава това???? Единият беше Росен Миленов.Трудно ще бъде при този корумпиран и нечмислещ народ да приведем върховенството на закона. И няма да стане бързо. НО ИМА И МНОГО СВЕСТНИ и умни хора, особено от младите, предимно следващи в чужбина. Те са свободни духом. Те НИКОГА не биха търпели този мутренски и корупционен модел на управление на светилото от Банкя. Защото няма нормален човек да не потвърди, че ние имахме еднолично управление.Ето ви друг материал: След задържане: Душене с плик и ритници в главата в сградата на СДВРhttps://***.frognews.bg/***/sled-zadarjane-dushene-plik-ritnitsi-glavata-sgradata-sdvr.htmlЗатова прекалената загриженост към Беларус и неотваряне на ДУМА за безчинствата у нас е смешен плач по Ботев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Демокрацията,затова е демокрация,излизаш,помиташ полиция,можеш и един бой да хвърлиш на някой депутат,ако хванеш,и после ти имат уважението.Виждаме го в Гърция,Франция,на доста места,само в България ди говорим и не правим нищо.Страха е голяма работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Такова диктаторско отношение, разбира се, не трябва да се толерира и търпи. НО, да направим аналогия с нашите протести отпреди няма и една година и нашите БИТИ и УНИЖАВАНИ млади момчета и момичета, журналисти и обикновени хора, а замитано участието на познати на МВР "агитки". Боко се скри и с джипката сновеше из страната да раздава незапланувани НАШИ пари на който го СЛУШКА или да го купи. Не се намериха и казаха имената на мъчителите от МВР и на тези, които несеха бокс, изписани с татуировки и се разбра, че са от частни формирования.И ДО ДНЕС МВР - тогавашния министър, шофьор на мутрата М. Илиянски и други СЕ ПРАВЯТ на вода ненапита при документи за бити и пребити момчета.КАК ГО ДОПУСКАМЕ??? Имаме ли очи да защитаваме журналистите някъде си, след като у нас се върши ПЪЛНО БЕЗЗАКОНИЕ??? И къде е онази лоена топка от Банкя да признае - нали намира общ език с хората? Или само с простите, които може да оправя с 200 в дупарата? Цитирам го. Това му е нивото. НЯМАМЕ МОРАЛНО право да се обаждаме за други, докато не изчистим двора си!!!! Тогава мерселица си траеше, не може да не е знаела. И ние сме страна от ЕС. Беларус не е, а повече му берат грижата. ЗАЩО ЛИ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още