IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Dax достигна нов рекорд

Изявленията на ключови играчи от Федералния резерв на САЩ смекчиха опасенията на инвеститорите за инфлацията

11:15 | 25.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg

След удължения уикенд в Германия водещият местен борсов индекс Dax стартира търговията с ръст от  0,7% до 15 557 пункта. Това е нов рекорд за всички времена, предава DPA. 

В петък Dax бе добавил 0,4% до 15 437 пункта и беше на около сто пункта от стария си рекорд от 15 538 пункта.  

Изявленията на ключови играчи от Федералния резерв на САЩ смекчиха опасенията на инвеститорите за инфлацията, твърдят борсови участници. По-конкретно технологичната борса Nasdaq се възползва от това в понеделник.

Широкият американски борсов индекс S&P 500 също се връща към своя рекорд от началото на май. В Азия искрата също бе подпалена и акциите в Япония и Китай също поскъпват. В същото време фючърсите в САЩ сигнализират за по-нататъшно увеличение на курсовете, според които технологичният индекс Nasdaq, който вече се покачи с 1,4% в понеделник, вероятно ще стартира днес търговията с ново повишение от 0,3%.

Доходността по облигациите в момента определя темпото на пазарите. И тя спада, особено отвъд Атлантическия океан. Доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ достига 1,6063 процента, най-ниското ниво от две седмици, въпреки че индексите на мениджърите по закупуване отвъд Атлантическия океан достигнаха нови рекордни върхове миналия петък. Доходността по десетгодишните германски държавни облигации също спадна от 0,077 процента миналата сряда до минус 0,146 процента

„Може би пазарните участници вече са свикнали с въздействието на инфлацията“, коментира пред Handelsblatt тези тенденции поведенческият икономист Йоахим Голдбърг.

Ако доходността на облигациите в САЩ и в Германия продължи да спада, е вероятно през следващите търговски дни и седмици да сме свидетели на сериозен борсов възход, тъй като ниските лихвени проценти от своя страна трябва отново да повишат цените на „акциите на растежа“, които значително поевтиняха през последните няколко седмици на фона на нарастващите лихвени проценти. Тогава рекордно високият Dax от този вторник ще бъде само един от многото през следващите дни.

Най-голямата германска компания за отдаване на имоти под наем Vonovia възнамерява да преглътне номер две на пазара Deutsche Wohnen за около 18 милиарда евро. Това е поглъщане, което ще пренареди пазара на недвижими имоти. Vonovia ще предложи по време на годишното общо събрание на Deutsche Wohnen на 1 юни 2021 г. на акционерите ѝ общо 53,03 евро за акция, състоящи се от офертна цена от 52,00 евро в брой и паричен дивидент от 1,03 евро за акция на Deutsche.

Акциите реагират както може да се очаква: книжата на Deutsche Wohnen поскъпват с почти 16% до 52,12 евро и по този начин – до нивото на предложението. Акциите на Vonovia, от друга страна, се плъзнаха до дъното на Dax с минус от 4,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още