IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външният министър: Отворени сме за диалог със Северна Македония

Принудително приземеният самолет в Беларус е въздушно пиратство, каза Светлан Стоев

13:01 | 25.05.21 г. 1
<p>
	Министърът на външните работи Светлан Стоев. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на външните работи Светлан Стоев. Снимка: БГНЕС

Възстановяване на доверието и диалога с Република Северна Македония е основен приоритет за Министерството на външните работи (МВнР). Други основни приоритети на служебния екип на министерството са създаване на контакти в защита на националните интереси, като "веруюто на този служебен кабинет ще е приемственост и предвидимост на действията". Това заяви в МВнР служебният министър Светлан Стоев, който днес представи екипа си, разясни въпроси за подготовката за изборите и някои горещи външнополитически теми.

Като първи приоритет на кабинета си Стоев посочи именно възстановяването на доверието и активизирането по двустранна линия на диалога с Република Северна Македония (РСМ).

„Това е злободневна тема. Предстои нейното обсъждане. Ние сме отворени за диалог. Това, което е необходимо, е да има последователност, конструктивно отношение в диалога и мога да кажа, че целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възстановяването на доверието между двете държави”, посочи ресорният министър.

Стоев уточни, че България има официална позиция и няма разлика в позицията на президента и външния министър по македонския въпрос. „По този въпрос не може да се търси разногласие. Опитваме се да го кажем и на РСМ, и на нашите европейски партньори. България трябва да получи гаранция, че РСМ ще спазва договорите”, заяви той, цитиран от БГНЕС. 

Мониторингът от страна на Европейския съюз е гаранцията, че двустранните договори с РС Македония ще бъдат изпълнявани, каза още служебният външен министър Светлан Стоев.

„Ние се опитваме да го казваме много ясно не само на македонската страна, но и на нашите партньори, че нашата политика е последователна. Ние предлагаме задълбочаване и рестартиране на диалога, рестартиране с перспектива по двустранна линия с РС Македония. Втората писта, по която се работи, е връщане на темата в рамките на нормалните европейски формати, където трябва да се обсъждат тези въпроси между държавите-членки на Европейския съюз и където да се дадат гаранциите на България, че това, което е договорено по двустранна линия ще бъде изпълнявано и за в бъдеще. Този мониторинг от страна на ЕС е гаранцията, че това, че двустранните договори, които са подписани и предстои да бъдат подписани, ще бъдат изпълнявани. Това е тактиката, стратегията. Ние очакваме конструктивния диалог от страна на РСМ“, заяви Стоев.

„Целта е постигане на устойчиви и необратими резултати в отношенията между България и Северна Македония”, категоричен бе той. И припомни, че предстои пътуване на двамата президенти до Рим, където ще имат разговори. Стоев увери още, че Западните Балкани остават във фокуса на разговорите по Берлинския процес на 8 юни.

За предстоящите избори на 11 юли ще бъдат разкрити близо 570 секции в 67 държави. В 24 от страните ще има машинен вот, обявиха от МВнР. Над 3 хил. българи ще участват в секционните избирателни секции в чужбина. Предвиденият бюджет за вота зад граница е 6,7 млн. лв.

Служебният външен министър Светлан Стоев разкритикува случващото се в Минск по скандала с арестувания журналист Роман Протасевич.

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт“, посочи Стоев.

Новият първи дипломат на България представи екипа, с който ще работи. Светлан Стоев ще има двама заместници - Румен Александров с ресор европейски политики, и Зарица Динкова с ресор политики за развитие и Плана за възстановяване.

Началник на кабинета ще бъде Яна Дочева, която беше директор в Министерството за българското председателство, посочи още външният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Това не, Ви е работа. Служебно правителство да не си пъха гагата, там където не може. Щели да задълбочават нещо си.. Да си прави изборите и да не се правят, че са овластени с друго по въпроса. Да внимават, какви ги дрънкат и вършат, че народът, ще ги пребие с камъни .......Пр е датели до л ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още