IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специализиран полицейски отряд ще охранява културното наследство

Новото формирование ще бъде на подчинение на Министерството на културата и на МВР едновременно, подготвя се съставът му, обяви служебният министър на културата

13:57 | 25.05.21 г. 3
<p>
	Проф. Велислав Минеков. <em>Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Проф. Велислав Минеков. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Специализиран полицейски отряд ще охранява културното наследство, независимо какво е то - движимо или недвижимо. Това министърът на културата Велислав Минеков обяви на брифинг.

По думите му новото формирование ще бъде на подчинение на Министерството на културата и на МВР едновременно.

Минеков обясни, че последно е разговарял с ректора на полицейската академия, който да започне подготовката на този състав. Според него групата ще наподобява възможностите на френската служба за защита на културни ценности и на подобна служба на карабинерите в Италия, предава БТА.

Минеков обясни, че последно е разговарял с ректора на полицейската академия, който да започне подготовката на този състав. "Предстои обмен на специалисти, ще ни подпомогнат с програми и с всичко, което е възможно, - и от Италия, и от Франция", каза той.

По неговите думи данните за износ, според Европол, на подобен вид ценности под закрила на закона са ужасяващи. "Факт, е че голяма част от тях не са предмети с особена стойност. Другата теза е доколко има велики колекционери, които са "спасители", каза министърът.

"За съжаление, по отношение на закона ще имаме тежък спор с колекционерите, особено с така наречените големи колекционери. В този момент ми се струва, че те са заплашени. След конфискацията на колекцията на Божков по същия начин могат да бъдат конфискувани и останалите 10 или 11 регистрирани законно колекции", каза министър Минеков.

"Трябва да проверим състоянието на бюджета. Трябва да проверим извършеното дотук. Трябва да проверим с какво разполагаме, какви надежди имаме, за да продължим работата по нормален ход в министерството", каза още министърът.

"Продължаваме със серия от добри намерения, като основното е четирите инициативни групи, които създаваме, във връзка с промени в действащи закони, които са критикувани отдавна", каза Минеков.

"Естествено, при липсата на парламент, това няма да бъде реализирано, но аз се надявам, че всичко ще бъде така подготвено, че в деня, в който имаме Народно събрание, тези проекти ще бъдат възприети незабавно", каза той. По думите му, става въпрос за законите - за културното наследство, за филмовата индустрия, за закрила и развитие на културата и за авторските права.

"Следващата стъпка е регистър на независимите артисти и организации", каза още министърът на културата.

Според него трагедията в бюджета на Министерството на културата е ужасяваща. "От резерва са пренасочени първо 1 610 000 лева, втори път - 1 393 000 лева, във връзка с пандемията", коментира той. Това е "свиреп удар" по отношение на министерството.

"Ние сме най-бедното министерство. Културата бе ненужна години наред. Тя беше забравена, изоставена. И то по такъв начин, че бюджетът да се срива постепенно. От 2001 година до днес от 1,3 до 0,6 процента днес", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Закони ще променя... смисъл няма, нито държавата сама си ги спазва нито населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Това министерство обра частни колекции незаконно, крадеца вика дръжте крадеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Че то в БГ е забранено да събираш и на баба си пафтите. Смешна работа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още