IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurelectric: Светът е на прага на пета индустриална революция

Електрификацията трябва да се ускори и за това е нужна специална стратегия, смятат в организацията

19:15 | 25.05.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Навлизаме в Десетилетието на електрификацията и светът е на прага на пета индустриална революция - този път подхранена от чиста, декарбонизирана електроенергия, пише европейската организация Eurelectric. Експертите призовават за ускоряване на електрификацията в ЕС, за да бъдат постигнати екологичните цели.

По предложение на Европейската комисия (ЕК) делът на електроенергията в крайното енергийно потребление трябва да се повиши от 23% днес до 30% през 2030 година. През 2050 година електроенергията трябва да задоволява около 50% от крайното енергийно потребление.

Това налага революционни промени, които ще доведат и до транспорт, индустрия и сгради без въглеродни емисии. Но за да бъде постигната тази промяна е нужна специална стратегия, посочват още от Eurelectric, която обединява интересите на европейските производители на електроенергия

Електрификацията е от ключово значение за намаляване на емисиите в сектори, които разчитат на изкопаеми горива - транспорт, тежка индустрия и отопление на сградите. За да бъдат постигнати целите, е нужно още намаляване на данъците върху електроенергията, за да бъде конкурентна на другите ресурси, както и модернизация на електроенергийните мрежи.

От организацията съветват да бъдат насърчени инвестициите в разпределителните мрежи, както и да се ускорят процедурите за издаване на разрешителни за нови мощности.

Според организацията "вятърът на промяната" вече духа и за първи път всички потребители - домакинства, бизнес и правителства, искат едно и също - надежден и достъпен преход към чиста енергия.

Декарбонизацията на енергийния сектор има множество ползи, които ще се разкрият в пълната си светлина. Например зелените технологии ще допринесат за по-чист въздух, което ще спести 24 млрд. евро разходи за здравеопазване.

Залагането на възобновяеми източници ще намали зависимостта от вноса на природен газ и петрол и ще спести 107 млрд. евро, посочват още от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
shinawatra
преди 2 години
Че реално НЯМА такава! Компютърната революция, започнала 1990 си се случи по ествествен път. Говореха още преди 5 години за бум в healthcare-а, има ли го? Може би се опитаха да го предизвикат с тоя вирус сега, да. Сега се опитват да симулират и "зелената сделка" - не виждам как ще стане, това не са реални иновации, т.е. нямат икономически смисъл и мегдан са разтеж, това е разликата! Както и cloud computing-а - ще го наложат, но няма голяма полза реално, не носи добавена стойност. Това ще е първата "индустриална революция" без икономическа придадена стойност, а напротив. Смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Не бе. Ни най-малко не ме притесняват. Въпросът е, че ТЕЗИ, сега "откриват" топлата вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
какво те притеснява в броя на вълните и последователността ... ?! ако бъдем прецизни , то още и първата техническа революция не е завършила окончателно ... :))) ... а какво общо има , лозунга на болщевиките за обединение на държавата с реалността 100 години по-късно ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
shinawatra
преди 2 години
Не може, изчерпа се капитализмът, последната вълна на Контрадиев приключи и няма разтеж. На чичковците и лелите отгоре им е пределно ясно, че не се ли даде тласък, т.е. спешно да се измисли нова ВЪЛНА (поради естествено липсваща такава в момента) икономиката е обречена и влизаме в японски сценарий докато не се случи от самосебе си. Объркаха се нещата, единственият изход е спешно да се даде курс към нови "висини", трябва ни нова индустриална революция, ама нещо е много под съмнение...members.tripod.com/nie_monthly/nie6_02/kondratiev.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
"Eurelectric: Светът е на прага на пета индустриална революцияЕлектрификацията трябва да се ускори и за това е нужна специална стратегия, смятат в организацията".Електрификацията, се случи още при чичко Владимир Улянов (Ленин). И се разберете, най-сетне: Още не е завършила техническа революция 4.0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още