IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гергана Паси: България трябва да открие мястото си в ЕС

Страната ни трябва да се фокусира върху Западните Балкани и Черноморския регион, съветва председателят на ПанЕвропа България

17:42 | 25.05.21 г. 2
Гергана Паси: България трябва да открие мястото си в ЕС

Има нужда от смислен дебат по всички промени, които ще се случват в Европа – стратегическата автономност е само една от тези теми. В момента живеем в свят, който е коренно различен в сравнение с периода, когато България се присъедини в Европейския съюз. Световната корпоративна и данъчна политика, веригите на доставки, технологиите са част от тези промени. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Гергана Паси, председател на ПанЕвропа България.

"България трябва да се фокусира върху региони, които са в непосредствена близост – Западните Балкани и Черноморския регион. Има разпространено разбиране сред европейската общност, че страните от Източна Европа теглят съюза назад, отколкото да го бутат напред", даде пример тя и подчерта в каква посока трябва да е интеграцията. 

Гергана Паси смята, че стратегическата автономност като идея звучи добре, но все още има спорове по съдържанието.

"Тя би трябвало да означава Европа да може да е по-силна политически и икономически. Европейският съюз свикна да скача от криза в криза - от финансовата през 2007 г., мигрантската криза, а сега през здравната криза с пандемията, която извади наяве това, че всички държави се оказаха неподготвени", напомни Гергана Паси.

Тя е на мнение, че Европа е застаряващ континент, чието глобално значение намалява, а не расте.

"В този глобален свят не може да говорим за автономия. Дори когато се дискутира амбициозната програма на Европа да се превърне в стратегическа зона, трябва да вземем предвид всички условности. Европейският съюз може да бъде автономен по две теми: сигурност и отбрана и в областта на икономиката", коментира тя.

Гергана Паси заяви, че основният принцип е, че повече автономия не означава повече протекционизъм.

"Европейският съюз се наложи като пример за мултилатерализъм. Това трябва да се запази“, препоръча тя.

От думите й стана ясно, че на второ място стратегическата автономност се свързва с много засилено партньорство.

"Миналата седмица посланиците на Холандия и Германия излязоха с доклад, в който предлагат по-дълбоко партньорство между ЕС и НАТО. В областта на отбраната все още не сме си отговорили на въпроса може ли Европа да защитава сама себе си. Ние смятаме, че все още сме много далече от това – все още разчитаме на НАТО", отбеляза Паси.

Може ли Европа да остане независим играч в геополитически план? Трупа ли България стратегически капацитет? Защо повече автономия не означава повече протекционизъм?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
:):) Искаш да ни закриваш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
Мястото ни не е "в", а "извън" тоя змиярник ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още