IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DAX се покачи до рекордно високо ниво, подкрепен от новите икономически данни

Акциите на Deutsche Wohnen поскъпнаха с повече от 15 на сто, след като Vonovia обяви, че възнамерява да придобие дружеството за около 18 млрд. евро

19:37 | 25.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите претегляха новата порция корпоративни отчети и икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете ръст от 0,03% до 445,2 пункта.

Германският показател DAX напредна с 0,18 на сто до 15 465,09 пункта, достигайки ново рекордно високо равнище.

Британският индекс FTSE записа спад от 0,31% до 7029,79 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 0,28 на сто до 6390,27 пункта.

Германският индикатор  за бизнес климат на института Ifo се повиши до 99,2 пункта през май, достигайки най-високото ниво от май 2019 г. и надминавайки пазарните очаквания за ръст до 98,2 пункта. За сравнение индексът беше на ниво от 96,6 пункта през април.

европейски европейски

Икономистите обърнаха внимание и на данните, споделени от германската статистическа служба Destatis, според които германската икономика се е свила през първото тримесечие по-рязко от отчетеното в предварителните данни. Брутният вътрешен продукт на страната е спаднал с коригирани 1,8% спрямо предходното тримесечие, сочи втората оценка за тримесечието. Този спад е по-голям и от очакванията на икономистите за свиване от 1,7% в проучването на The Wall Street Journal.

Пазарите реагираха и на новината за ареста на Роман Протасевич, след като властите в страната принудиха пътнически самолет, на чийто борд се е намирал опозиционния журналист, да кацне аварийно. По време на срещата на върха на ЕС беше взето решение блокът да забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата и над територията на Съюза, като в същото време се изпращат препоръки до европейските превозвачи да отказват да летят във въздушното пространство на Беларус.

Инвеститорите следят и динамиката в отношенията между ЕС и Русия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че икономическото сътрудничество на Европейския съюз и Русия става все по-трудно. Тя изрази съжаление, че „многото опити от наша страна в продължение на много, много години... за подобряване на отношенията с Русия не постигнаха успеха, който беше възможен".

Акциите на Deutsche Wohnen поскъпнаха с повече от 15 на сто, след като най-голямата германска компания за отдаване на имоти под наем Vonovia обяви, че възнамерява да придобие дружеството за около 18 млрд. евро.

Британската Royal Mail прибави 6,6% към стойността на книжата си. На дъното на Stoxx 600 се озова Trainline, чиито акции поевтиняха с 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още