IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската прокуратура започва работа на 1 юни

Очаква се новият орган за разследва около 3 хил. случая годишно

14:16 | 26.05.21 г. 1
<p>
	Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Снимка: архив Ройтерс

Европейската прокуратура ще започне работа на 1 юни, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Европейската прокуратура отговаря за провеждането на наказателни разследвания и преследвания във връзка с престъпления срещу бюджета на ЕС. Това е първата наднационална прокуратура. Тя разследва и преследва по наказателен ред следните видове измами и други престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС, сред които измами, свързани с разходи и приходи; измами, свързани с ДДС, ако засягат две или повече държави членки и са на стойност най-малко 10 милиона евро; изпиране на пари, придобити чрез измами по отношение на бюджета на ЕС; активна и пасивна корупция или присвоявания, които засягат финансовите интереси на ЕС; участие в престъпна организация, ако нейната дейност е насочена към извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС.

Органът може също така да разследва и преследва по наказателен ред всички други незаконни дейности, които са „неразривно свързани“ с престъпления срещу бюджета на ЕС.

Европейската прокуратура ще провежда своите разследвания и наказателни преследвания при пълна независимост от Комисията, другите институции и органи на ЕС, както и от държавите членки, подчертава се в съобщението.

Тя ще допълва работата и ще си сътрудничи с други органи и агенции на ЕС, като OLAF, Евроюст и Европол, както и с компетентните органи на държавите членки, които не участват в Европейската прокуратура.

Очаква се Европейската прокуратура да разследва около 3 хил. случая годишно.

ЕК припомня, че Европейската прокуратура беше създадена през 2017 г. В нея в момента участват 22 държави членки, сред които и България. Неин ръководител е Лаура Кьовеши, бивш ръководител на антикорупционната агенция на Румъния.

Бюджетът на европейската прокуратура е 45 млн. евро.  От шест страни досега няма назначени прокурори, избрани измежду представените кандидати, пише БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Много добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още