IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако смятате работата от вкъщи за хаотична, почакайте да видите хибридната работа

Задължителни понеделник и петък в офиса, неизползвани бюра и препълнени конферентни зали - служители и работодатели плавно се връщат в офисите

12:34 | 06.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Месеци наред бяха необходими на ръководители и на служители, за да се приспособят към работата от разстояние по време на пандемията. Следващата ера на работа може да е още по-хаотична, пише Wall Street Journal.

Компаниите очертават нови правила и задават очаквания за хибридна работа в момент, когато някои служители се завръщат, а други остават извън офиса. В JPMorgan Chase служителите в някои екипи могат да определят дни от седмицата, в които да работят от вкъщи, но не и понеделник и петък. В Salesforce.com офисите отново отварят врати, а четвъртък се оказва най-популярният ден в офиса, като създава силно търсене на заседателни зали и колаборативни пространства и кара компаниите да преосмислят устройството на офисите си.

Ръководителите в PricewaterhouseCoopers изразяват притеснение, че служителите, които работят от разстояние, може да се превърнат във втора класа корпоративни граждани с по-малко възможности за кариерно развитие и повишение на заплатата, така че компанията планира да следи напредъка на служителите си в офиса и на тези, които работят от разстояние, за да е сигурна, че никой няма да е пренебрегнат.

След месеци на обсъждания големи работодатели в САЩ – от Humana в Луисвил, щата Кентъки, до Nike близо до Портланд, щата Орегон, казват, че бетонират плановете си за връщане в корпоративните комплекси след Деня на труда, като в някои случаи смекчават ограниченията за капацитета и в същото време обещават на служителите известна гъвкавост по отношение на мястото, от което работят.

COVID-19 не е единственият фактор, който натежава върху работните площи. Много мениджъри сега се притесняват от изтичане на мозъци от компаниите им. Някои фирми, които наемат служители, твърдят, че не могат да намерят служители с достатъчно умения, които искат да идват в офиса пет дни в седмицата, казват главни изпълнителни директори, ръководители в областта на човешките ресурси и специалисти по подбор на персонал.

Софтуерната компания OnSolve, базирана в Алфарета, щата Джорджия, открива около 90 нови позиции тази година. Главният изпълнителен директор Марк Херингтън казва, че иска животът в офиса да се върне към нормалното, но редица кандидати, включително на технически и инженерни позиции, настоявали да имат вариант за работа от вкъщи поне през част от времето.

“Това наистина се превръща в нещо като изискване, ако търсите топ таланти. Тези хора в общи линии казват: Хей, ако не мога да имам известна хибридна работна среда, вероятно няма да проявя интерес“, отбелязва Херингтън.

Изследване установи, че повечето служители предпочитат известна форма на гъвкавост относно мястото, от което работят. Допитване сред 9 хил. служители на Accenture установи, че 83% от анкетираните смятат хибридното работно място за оптимално, което означава, че компаниите трябва да предложат нови форми на работа, при това бързо.

Sabre Corp., туристическо-технологичната компания, която задвижва системите за резервации на големи хотели и авиокомпании, се смали до една сграда спрямо кампус от четири сгради в околностите на Далас. Sabre съобщава, че планира да върне около 25% от служителите си на работното място поне три дни в седмицата.

Компанията е анкетирала хиляди служители за предпочитанията им и е водила обстойни разговори с лидери за това какво е проработило в миналото и какво не е. Резултатът: Около 25% от 7500-те служители на Sabre вероятно ще се върнат към стандартна работна седмица в офиса, казва Шаун Уилямс, главен HR директор на компанията. Около 30%, или 2250 души, ще продължат да работят от разстояние, а останалите 45% ще ходят в офиса, за да си сътрудничат с колеги един-два дни в седмицата.

Установяването кой влиза във всяка категория отнема известна работа, казва Уилямс и допълва, че това кой ще остава у дома и кой ще ходи в офиса и кога зависи от работната позиция и одобрението на мениджърите. Дори ръководителите на Sabre, които смятали, че служителите ще са по-ангажирани в офис среда, са стигнали до извода, че гъвкавият подход отразява по-добре новите реалности за служителите, много от които се грижат за деца или възрастни родители или са открили по-ниски разходи на живот далеч от централата на Sabre.

Джон Строс, съосновател на Greenhouse Softwarе, прогнозира, че за повечето компании навигирането в хибридната работа ще е трудно. Преди няколко години доставчикът на софтуер за наемане на служители раздели част от инженерните си екипи между офиса в Ню Йорк и отдалечени локации.

„Това не проработи особено добре“ в сравнение с времената, когато всички работеха от разстояние или заедно в офиса, казва той и допълва, че служителите, които работели от разстояние, се оплакали, че се чувстват изключени, докато хората, които можели да се виждат лесно в офиса или на обяд, разрешавали проблеми лично един с друг. Greenhouse избрала да управлява екипите или напълно от разстояние, или изцяло в офиси в градове като Ню Йорк или Сан Франциско.

Компанията отбелязва също, че не за всички е възможно да прекарват целия си ден в една стая, така че разработила правила за срещи, например, за да гарантира, че колегите в офиса няма да водят странични разговори, които застопорените в офиса не могат да чуят, отбелязва Строс.

JPMorgan Chase, чийто главен изпълнителен директор Джейми Даймън е оптимист за офисите, връща всичките си служители в САЩ до началото на юли, но всеки бизнес отдел създава различни подходи, казва говорител на компанията.

Едно правило, което се очертава за някои екипи в Ню Йорк: могат да избират един постоянен ден за работа от разстояние всяка седмица, ако той не е понеделник или петък, казва запознат източник. Служителите могат да искат втори ден за работа от разстояние, който може да е понеделник или петък, ако искат разрешение всяка седмица да работят в един от тези дни от вкъщи, допълва източникът.

В офиса на Salesforce в Австралия под една четвърт от отделните бюра се използват от служители, а заседателните зали са почти напълно резервирани, особено в края на седмицата. В момент, когато компанията отваря отново врати в САЩ, тя развива повече пространства за сътрудничество, казва Брент Хайдър, главен HR директор.

„Хората правят различни неща в началото на седмицата спрямо последната част от седмицата в хибридния свят. Четвъртък е новият понеделник“, казва Хайдър.

Освен че ще следи кариерното развитие на служителите си в офиса и на работещите от разстояние, консултантската и счетоводна компания PwC ще прави често допитвания сред служителите си, за да разбере какво работи и какво не работи за тях, отбелязва президентът за САЩ Тим Райън.

„Ще допуснем много малки грешки, гарантирам ви. Целта ми е да не се събудя след година и да установя, че сме направили голяма грешка“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още