IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧРД, Dow! 125 години основен индикатор за пулса на пазарите в САЩ

Индексът се развива заедно с американската икономика и днес обхваща разнородна група компании, включително технологични гиганти

18:32 | 26.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones Industrial Average направи своя дебют преди 125 години, пише Wall Street Journal.

Индексът с 12 компании „от старата икономика“ приключва първия си борсов ден на 26 май 1896 г. на ниво от 40,94 пункта. Той включва General Electric наред с отдавна забравени имена като American Cotton Oil и Distilling & Cattle Feeding.

Оттогава Dow се развива наред с американската икономика, като дава на инвеститорите от Wall Street до Main Street мерило за финансовите пазари през Голямата депресия, двете световни войни и всички събития, които оформиха 20-и и началото на 21-и век.

Той расте средно със 7,69% всяка година и е достигал 1464 рекордни затваряния, сочат данни на Dow Jones Market Data. Dow преминава прага от сто пункта през 1906 г., надхвърля 1000 пункта през 1972 г. и прекрачва границата от 10 хил. пункта през 1999 г. Само тази година, в момент когато американската икономика продължава да се отърсва от забавянето заради пандемията, Dow прескочи над праговете от 31 хил. до 34 хил. пункта.

Американската икономика е изпадала в рецесия 25 пъти от създаването на Dow. Те приблизително съвпадат с мечия пазар за индекса, но не винаги. В периоди с много рецесии от 1920 до 1950 г. акциите продължиха да растат, без да се озовават на меча територия, определяна като спад с от 20% нагоре спрямо връхна точка.

Възходът включваше редица прекъсвания. Има 70 години без рекордни затваряния, включително от 1930 до 1953 г., когато фондовият пазар остава под върховете си от 1929 г. В четири години – 1910, 1962,1977 и 2008 г., средното ниво на затваряне във всеки борсов ден е под нивото от края на предходната година. Един ден през октомври 1987 г. Dow се срива с 22,6% - единствения му по-голям спад от този през март миналата година по време на паниката заради коронавируса, когато се понижи с 12,9%.

В дългосрочен план с разширяването на икономиката и растящите печалби на компаниите Dow и по-широкият американски фондов пазар вървят нагоре.

„Фондовите пазари в САЩ са силни инструменти, защото са стимулирани от силна в исторически план икономика“, казва Рандал Илей, президент и главен инвестиционен директор на компанията за управление на активи Edgar Lomax. Въпреки че по пътя има спадове, „през повечето време те просто изглеждат като лек трус, погледнати от дистанцията на времето“, отбелязва той.

Dow се разраства от фокусиран в индустрията индекс, създаден от Чарлз Дау, първия главен редактор на Wall Street Journal, за да обяснява на читателите си движението на фондовия пазар. Съставът му се разширява до 20 имена през 1916 г. и 30 имена, колкото са и днес, през 1928 г.

Нито една компания не е останала в състава на Dow през всичките 125 години.

След първоначалните размествания в индекса General Electric беше част от Dow над един век – от 1907 до 2018 г., когато излезе от състава му. Procter & Gamble, която беше добавена през 1932 г., сега е компонентът с най-дълъг непрекъснат престой в индекса. Сред компаниите, които са влизали и излизали от него през годините, са Eastman Kodak Co. , Sears, Roebuck & Co., Woolworth и Studebaker.

В Dow все още има индустриални компании като 3M Co. и Boeing. Но в наши дни той включва също финансови компании като JPMorgan Chase, компании за потребителски стоки като Coca-Cola и Walmart и технологични гиганти като Apple и Microsoft. Dow преживя най-скорошното си ребалансиране през август м. г., когато Salesforce.com, Amgen и Honeywell International замениха Exxon Mobil, Pfizer и Raytheon Technologies.

От създаването на Dow на 26 май 1896 г. до днес са се сменили 23 американски президенти – десетима демократи и 13 републиканци.

„Ако погледнете днес 30-те компании в Dow, те са интересно представителни за цял нов жанр компании, където производството е много по-маловажно от услугите и технологиите. Този факт наистина отразява разликата в това, което прави страната ни през последните 125 години“, отбелязва Джордж Бол, президент на компанията за частни инвестиции Sanders Morris Harris.

Dow е опериран от S&P Dow Jones Indices, съвместно дружество между компанията за финансови данни S&P Global и борсовия оператор CME Group. Dow Jones, издателят на Wall Street Journal, продаде последния си оставащ дял в дружеството през 2013 г., въпреки че представители на изданието са в комисията, която определя участниците в индекса.

През последно време силите, които тласкат широкия фондов пазар в САЩ, могат да бъдат видени през призмата на Dow.

Когато страхът как пандемията ще засегне икономиката обхвана финансовите пазари през февруари и март м. г., Dow се срина до нива в края на търговията, които не бяха виждани от 2016 г. След това посоката на вятъра се обърна.

Една от отличителните черти на Dow е, че не се променя често. Два пъти в 125-годишната му история индексът регистрира 17 години без промени на компонентите. Откакто е разширен от 12 на 20 компонента през 1916 г. и от 20 на 30 през 1928 г., той става по-стабилен.

Дори когато пандемията се задълбочи в САЩ, мощен еликсир от рекордно ниски лихви, големи фискални стимули и очаквания, че ваксините ще позволят силно възстановяване на икономиката доведоха до ръст на цените на акциите. Индексът приключи 2020 г. нагоре със 7,2% - резултат, който щеше да е немислим за мнозина в дълбините на разпродажбите в началото на годината.

Само пет месеца след началото на 2021 г. Dow е нагоре с 12%, като леко изпреварва S&P 500 и отчита два пъти по-голям скок от технологичния измерител Nasdaq Composite, който е нараснал с 6%.

Лидерството му отчасти се дължи на факта, че в Dow има стабилно представителство на акции с висока стойност, които се търгуват на много по-ниска спрямо номиналната им стойност и през последно време изпреварват акции със силен растеж. Много подобни компании са в сектори, които обичайно се справят добре в периоди на силен икономически растеж. Chevron отбеляза ръст от 23% тази година, а книжата на Goldman Sachs Group са напреднали с 38%.

“Ротацията към акции с висока стойност започна наистина през миналата есен, а тъй като Dow е по-ориентиран към стойността, това помага на индекса“, отбелязва Стефани Ланг, главен инвестиционен директор в компанията за управление на богатството Homrich Berg. „Компаниите с висока стойност вероятно ще продължат възходящата си инерция с повторното отваряне на икономиката“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още