IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Петков: Дигиталната идентичност е в основата на киберсигурността

Трябва да сме наясно в каква среда оперираме и какви рискове сме готови да поемем, твърди старши мениджърът в PWC България

23:15 | 26.05.21 г. 2
Петко Петков: Дигиталната идентичност е в основата на киберсигурността

Дигиталната идентичност се превръща в основата на киберсигурността. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петко Петков, старши мениджър Киберсигурност в PWC България.

Според него всичко в една компания по отношение на киберсигурността трябва да се основава на риска. „Трябва да сме наясно в каква среда оперираме и какви рискове сме готови да поемем. Нашият бюджет би трябвало да е фокусиран върху решения, свързани с това как да предоставим най-доброто решение. В киберсигурността най-слабото звено остава човека“, обясни гостът.

Според него за да дефинираме какво представлява дигиталната идентичност, е хубаво да разберем в какви процеси участва. 

„Процесът на управление на достъпа е най-важен. Познаваме много модели за управление на достъпа, които не са се променили. Управлението на достъпа се състои от три основни подпроцеса: идентификация, автентикация и ауторизация. Във всеки един от тези процеси дигиталната идентичност играе основна роля", каза още експертът.

„Преди години организацията на достъпа се даваше на ниво доверие и нямаше толкова различни разновидности. С промяната на бизнеса и желанието му да расте се промениха IT услугите. Те излязоха от тази затворена екосистема. Компаниите имат все по-малък контрол върху своята собствена информация. Единственият начин да подсигурим автентичността на тази информация е да контролираме достъпа до нея", уточни гостът.

Петко Петков коментира, че този процес по контрол на достъпа от статичен се е превърнал в динамичен. Така трябва да взимаме динамични решения на базата на различните фактори за дигиталната идентичност в реално време. Това се случва чрез внедряване на различните софтуерни решения.

„Хората, които се грижат за киберсигурността, не са възприели модерните практики", смята Петко Петков.

„Модерните практики са винаги да приемаме фактът, че нашата организация може би вече е компрометирана.Не трябва да се доверяваме 100% на абсолютно нищо. Ние плащаме откуп, получаваме данните обратно, но трябва да ги валидираме. Трябва да сме сигурни, че не оставяме отворена врата за тези хора - след месец те да ни поискат същия откуп и да ни вземат същите данни", каза още Петков.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
какво твърди този човечец? че без ел. идентичност няма да има интернет? объркал се е нещо.ел. идентичност вдига качеството на рекламата в интернет, но не е задължително условие за функционирането на интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
neon7
преди 2 години
Новата пропаганда- "дигиталната идентичност" в името и за благото на човека!СИФ иска дигитално гражданство, за да ползвате интернетСветовният икономически форум наскоро проведе виртуална среща на живо с Интерпол, Cloudflare и една фирма за киберсигурност. Обсъдиха предстоящия план за киберпандемия, за която мнозина са убедени, че ще бъде следващата крачка за оправдание на дигитално гражданство. То ще се изисква, за да можете да използвате дори интернет.Представител на Cloudflare беше заместник изпълнителната директорка на компанията, която също препоръча дигитално гражданство за използването на интернет. Всичко, което правите в мрежата, ще трябва да бъде свързано с цифров ID (документ за самоличност).https://***.otizvora.com/2021/05/13458/sif-iska-digitalno-grazhdanstvo-za-da-polzvate-internet/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още